Италия обнародва стриктни регулации за приготвяне на пица

Италия издаде стриктно ръководство за приготвяне на пица, което цели да предпази от фалшификации качеството на истинската Неаполитанска пица.

Регулациите засягат всичко - от размера до съставките и типа на фурната. Ресторантите, които се придържат към правилата, ще получат специален отличителен знак, потвърждаващ, че там може да се консумира истинска пица.

Регулациите, издадени от министерството на земеделието, са част от усилията на Италия да защити своята кухня в Европейския съюз, макар в момента да не е ясно какви стъпки ще се предприемат за прилагането на мерките.

Ръководството, състоящо се от осем параграфа, бе обнародвано в четвъртък. То постановява, че истинската Неаполитанска пица трябва да е кръгла, диаметърът ѝ да не е по-голям от 35 сантиметра, не по-тънка от 0.3 сантиметра в средата и с плънка от около 2 сантиметра.

Пицата трябва да е мека, еластична, лесно да се прегъва, пише в регулациите, където също така е посочено какъв тип брашно, гъби, домати и олио трябва да се използват.

Според официалните регулации се признават само три вида истинска Неаполитанска пица: Маринара с чесън и риган; Маргерита с босилек и сирене Моцарела от южните Апенини и екстра Маргерита с пресни домати, босилек, биволска Моцарела от Кампания - района, в който се намира и Неапол, родният град на пицата.

Тестото трябва да се приготвя ръчно и да се пече във фурна на дърва при температура 485 градуса по Целзий.

Регулациите са подготвени след проучвания сред готвачите на пица в Неапол и околните райони.

"Тези норми защитават една от най - древните и най-важните гастрономически традиции", каза Антонио Пасе, собственик на един от най-старите ресторанти за пица в Неапол и председател на асоциацията на производителите на пици.

"Ние не искаме другите да не правят пица, искаме само да я приготвят така, както я приготвяме ние - както трябва да бъде правена", каза той, цитиран от Си Ен Ен.

Агенция АНСА посочва, че в Италия има близо 23 000 ресторанти за пица, което означава, че всяка седмица се правят по 56 милиона пици. Двеста от заведенията ще кандидатстват за сертификат незабавно.

Според Пасе по-голямата част от ресторантите ще се придържат към предписанията, за да получат сертификат.

Финансовият всекидневник Соле 24 оре, както и повечето вестници, в сряда посвети първата си страница на ръководството за приготвяне на пица, като го окачестви като "акт на отчаяна любов".

Още от Свят