Италия остана без правителство след кризата, предизвикана от Салвини

Джузепе Конте и Матео Салвини, БГНЕС

Италианският премиер Джузепе Конте обяви, че подава оставка, а решението за свикване на предсрочни избори остава в ръцете на президента Серджио Матарела. Италианският държавен главен вероятно няма да избърза и първо ще влезе в преговори за формиране на нова управляващата коалиция.

В реч пред Сената премиерът Конте обвини лидера на партия "Лига" Матео Салвини (вицепремиер и вътрешен министър) в действия, насочени срещу интересите на страната.

"Салвини показа, че следва собствените си интереси и тези на партията си. Неговите решения представляват сериозни рискове за страната", каза Конте пред препълнения Сенат, застанал до Салвини. Вътрешният министър изслуша обвиненията с каменно лице.

Джузепе Конте каза още, че работата на неговия кабинет "свършва тук", заради разрива с вицепремиера и крайнодесен лидер Салвини. "Продължаващата криза неминуемо подкопава работата на правителството, която свършва тук", обясни Конте.

На 8 август Матео Салвини първи обяви управляващата коалиция между неговата "Лига" и движението "Пет звезди" за мъртва. Той каза, че единственият път напред е произвеждането на нови избори.

Формалният повод бе проект за високоскоростен влак между Лион и Торино, който доведе до големи разногласие между двете партии. Истинската причина е другаде. Движение "Пет звезди" има повече места в парламента от "Лига", но партията на Салвини има двойно повече подкрепа според социологическите проучвания.

Социолозите дават на партията на Салвини подкрепа от близо 40% от гласовете, което потенциално би ѝ позволило да управлява почти сама или с гарантираната отсега подкрепа на постфашистката партия "Италиански братя". "Движение 5 звезди" силно изостава с около 17 процента одобрение.

Серджио Матарела е против избори през есента, защото в периода септември-октомври правителството трябва да подготви бюджета за следващата година, да го обсъди с Европейската комисия и да го внесе за приемане в парламента.

Теоретично "Движение 5 звезди" и левоцентристката Демократическа партия (ДП) имат възможност да сформират управляващата коалиция и в рамките на този парламент.

Проблемът е, че "Движение 5 звезди" е разделено на два лагера - ляво крило, което е близко до председателя на долната камара Роберто Фико и би подкрепило такъв съюз, и дясното крило на Луиджи ди Майо, което е по-резервирано.

Според медиите Фико работи по хипотезата за "правителство със стабилно парламентарно мнозинство", което може да е водено от уважавана личност от ДПЗ като бившия съдия по антикорупционни дела Рафаеле Кантоне. Ди Майо по-скоро подкрепя широки промени в състава на кабинета в полза на ДПЗ и съставяне на второ правителство на Конте, без вот на недоверие.

Политическата криза вече увеличава доходите от италианския 10-годишен публичен дълг до 1.83%, което най-високото ниво за пет седмици, а икономиката на страната е в стагнация през последната година.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?