Италия отчете дефлация за първи път от 55 години насам

За първи път от 55 години Италия навлиза в дефлация, сочат данни на статистическия институт на страната (ИСТАТ).

Дефлацията или спадът на цените се определя от пониженото търсене на стоки и услуги. Индивидуалните потребители и предприятията предпочитат да изчакат с покупките, които не са жизненоважни, тъй като се надяват на ново поевтиняване. По този начин се навлиза в така наречената отрицателна спирала - верижна реакция, при която предприятията не могат да пласират продукцията си, предлагат я на по-ниски цени, което снижава приходите им и те са принудени да търсят начини за намаляване на разходите, на доставките и на тегленето на
кредити, пояснява ИСТАТ.

Според предварителните оценки индексът на потребителските цени без отчитане на тютюневите изделия, е спаднал през август с 0.1 процента спрямо същия период на миналата година.

Специалистите от института обясняват тенденцията с поевтиняването на течните горива с 1.2 процента на годишна основа. При бензина поевтиняването е 0.9 процента, а при дизела - с 1.7 процента.

Най-голямо безпокойство предизвиква произведеният брутен вътрешен продукт (БВП). Италианската икономика се е свила с 0.2 процента през първото тримесечие на текущата година спрямо предходния тримесечен период по предварителни данни.

ИСТАТ прогнозира, че окончателните данни за август ще покажат продължаваща тенденция за свиване на БВП между 0.2 и 0,3 процента. На тази база се прави изводът, че Италия на практика е в рецесия.

Независимо от общия спад на цените, количката с покупките е олекнала, като сега италианците купуват от 2 до 5 процента по-малко плодове, зеленчуци, мляко и сирене. С 3 процента е намаляла консумацията на яйца, които традиционно заместват месото в момент на икономически затруднения. Вече 81 процента от италианците не изхвърлят храните с изтекъл срок на годност, което е повишение с 18 процента от началото на тази година, тревожно предупреждават от Конфедерацията на дребните и средни фермери (Колдирети).

По данни на ИСТАТ безработицата се е увеличила с 0.2 процентни пункта през второто тримесечие на 2014 година и вече обхваща 12.3 процента от работоспособното население.

Споделяне

Още от Бизнес