Италия отчита най-силен икономически растеж от 6 години насам

Италия отчита най-силен икономически растеж от 6 години насам

Италия отчете най-силния си икономически растеж от шест години, според официални данни, публикувани в сряда и цитирани от ДПА.

Изчислено на тримесечна основа брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 0,4 на сто в периода април-юни, и с 1,5 на сто спрямо същия период на миналата година.

Растежът от 1,5 на сто е най-високият, отчитан от първото тримесечие на 2011 година, когато третата по големина икономика в еврозоната нарасна с 2,1 на сто.

Ускоряването е тласнато от промишлеността, услугите и вътрешното търсене.

Данните сочат, че възстановяването на италианската икономика е по-силно от очакваното по-рано. Миналия месец централната банка на страната прогнозира растеж от 1,4 на сто за текущата година.

Благоприятната тенденция е облекчение за левоцентристкото правителство в Рим и му дава допълнително пространство за маневри, докато подготвя бюджетните си планове за идната година и се готви за парламентарните избори през второто полугодие на 2018 година.

По-силна икономика ще даде възможност на управляващите да ограничат усилията за бюджетни икономии, което е приоритетна задача за Рим откакто Италия е под натиск от ЕС да свие държавния си дълг, достигащ над 130 процента от БВП.

След световната финансова криза от 2008 г. Италия преживя най-тежкия си икономически срив от Втората световна война и едва през 2014 г. икономиката ѝ постепенно започна да се възстановява.

Италианският растеж обаче остава под средния за еврозоната, а икономиката е спъвана от висока безработица и ниска производителност.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?