Италия отчита рекордна заетост

Паоло Джентилони

Близо 23,2 милиона италианци са имали работа през ноември, което е най-високата стойност от началото на статистиката през 1977 година, съобщи във вторник националната статистическа служба, цитирана от ДПА.

Заетостта е нараснала с 0,3 на сто спрямо октомври и с 1,5 на сто на годишна основа, докато безработицата се е понижила до 11 на сто - най-ниското равнище от септември 2012 година.

В допълнение младежката безработица е намаляла до 32,7 на сто, което също е петгодишен минимум.

Премиерът Паоло Джентилони приветства данните като потвърждаващи правилността на трудовите и икономически реформи, въведени от управляващата Демократическа партия.

Някои политически партии правят щедри предизборни обещания, включително за големи данъчни намаления и нови социални субсидии, преди парламентарните избори на 4 март.

Дори демократите, начело с предишния премиер Матео Ренци, се опитват да спрат срива в електоралната си подкрепа с популистки обещания.

Опозиционното Движение "Пет звезди" заяви, че публикуваните днес данни дават малко поводи за празнуване, тъй като повечето новосъздадени работни места са с временен характер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?