Италия отхвърля ултиматума на похитителите

Четвъртият заложник, отвлечен с останалите на 12 април в Багдад, вече беше убит, като похитителите поискаха Италия да изтегли своите 2 700 военнослужещи от Ирак.

АФП цитира Франческо Рутели, лидер на блока на левите сили Маслиново дърво, който заявил по повод ултиматума:"Ние, които се противопоставяхме на войната, сме напълно против всякакви преговори с похитителите и терористите." Агенцията цитира и един от лидерите на Северната лига Роберто Карделори, която заявил: "С терористи не се преговаря, те се елиминират."

Правителството на премиера Силвио Берлускони посочи в изявление, че прави всичко възможно за освобождаване на заложниците. Но семействата и близките на отвлечените се опасяват, че времето изтича.

"Аз моля всички майки и бащи в Италия да направят всичко, което могат, така че нашите момчета да се завърнат у дома", каза Анджело Стефио, баща на един от заложниците, пред Ройтрес.

В сряда са насрочени демонстрации в родните градове на тримата заложници, а в четвъртък подобен поход ще се проведе в Рим.

Мнозинството от италианците бяха против войната в Ирак, водена от САЩ и изпращането на италиански войски там. Но в момента те не смятат, че правителството трябва да отстъпи пред ултиматума на похитителите.

"Не бива да се поддаваме на изнудване", каза мъж в Рим. Той добави, че както всяка година ще демонстрира на 1 май и както всека година, демонстрацията ще е за мир. Не можем да направим повече, каза той.

Похитителите твърдят, че италианците са пленени, защото били заловени да шпионират в Ирак.

"Казваме ви, че ще покажем добра воля и ще ги освободим, ако откликнете на нашата кауза, покажете солидарност с нас и публично отхвърлите своя министър - председател, като организирате огромен протест във вашата столица срещу войната", се казва в изявлението на групировката.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?