Италия отказа да промени бюджета си и призова Брюксел за гъвкавост

Еврокомисията трябвало да вземе предвид разходите, свързани със срутването на моста в Генуа и лошото време

Луиджи Ди Майо и Матео Салвини

Италианският вицепремиер и лидер на антисистемното движение "5 звезди" Луиджи Ди Майо заяви, че правителството няма да внесе промени в проектобюджета за 2019 година, въпреки че Европейската комисия го отхвърли, предаде Франс прес.

"Бюджетът няма да се промени, нито в изчисленията, нито в прогнозата за растеж. Ние сме убедени, че нашата страна има нужда от този бюджет, за да тръгне отново напред", каза Ди Майо пред журналисти след заседание на правителството късно вечерта във вторник.

Другият вицепремиер Матео Салвини, лидер на партията Лига, заяви, че италианското правителство поддържа прогнозите си за дефицита и икономическия растеж за 2019 г. въпреки че Европейската комисия настоя проектобюджетът да бъде преработен.

В изявление след заседанието на правителството Салвини каза, че бюджетният дефицит се предвижда да бъде 2,4 на сто от БВП, а растежът - 1,5 процента. Той добави, че разходите ще бъдат стриктно контролирани.

На 23 октомври ЕК отхвърли проектобюджета на Италия за 2019 година заради прекомерни разходи. Решението бе без прецедент в историята на ЕС.

Според европейските правила Италия разполагаше с три седмици, за да представи преразгледан проектобюджет. Сега заради отказа си да направи това Италия е застрашена от процедура за прекомерен дефицит, която може да завърши с финансови санкции, съответстващи на теория на 0,2 процента от нейния брутен вътрешен продукт (или 3,4 милиарда евро според данните за 2017 година).

В сряда станаха известни подробности от писмото, изпратено от италианския министър на икономиката Джовани Триа до ЕК, от което става ясно, че Рим призовава Брюксел да прояви гъвкавост при извънредни събития.

От Еврокомисията се иска да вземе под внимание разходите, свързани със срутването на моста "Моранди" в Генуа и премахването на последиците от лошото време тази есен, предаде АФП, която разполага с копие на писмото на италианската изпълнителна власт.

Правителството иска да бъде проявена гъвкавост при извънредни събития, пише италианският министър на икономиката Джовани Триа, отказвайки да промени прогнозата си за бюджетния дефицит за 2019 година от 2,4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП).
Триа уточнява в писмото си, че тези 2,4 на сто няма да бъдат превишени.

Италианският министър на икономиката обаче подчертава, че върху бюджетите за следващите 3 години тегнат "извънредни разходи, които се равняват на около 0,2 процента от БВП". Те са следствие от лошото време в страната в края на октомври и началото на ноември, както и от срутването на моста "Моранди" в Генуа.

Според италианския министър заради лошото време Италия е платила много тежка цена - като човешки жертви и материални щети. Става дума за неочаквани събития, принудили страната да задейства извънреден план за действие, отбелязва Триа.

Бурните ветрове и проливните дъждове, които доведоха до смъртта на около 20 души на Апенинския полуостров, засегнаха особено тежко североизточната област Венето. Лошото време нанесе щети и на областите Лигурия и Сицилия.

През това лято Генуа обяви траур след срутването на моста "Моранди", който е стратегическа артерия за движението в града. Тази драма, отнела живота на 43-ма души, накара правителството да задейства извънреден план за поддръжка на пътната мрежа.

"За тази цел бюджетът отпуска един милиард евро през 2019 година, по-конкретно за осигуряване на безопасността и поддръжката на инфраструктурите от пътната мрежа, сред които са виадуктите, мостовете и тунелите", пояснява Триа.

Дали ЕК ще вземе предвид тези съображения и ще отговори положително на призива на Италия ще се разбере на 21 ноември, когато комисията трябва да се произнесе окончателно по проектобюджетите на всички страни от еврозоната.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа