Италия пак получи обещания за "решителна солидарност“ в мигрантската криза

Корабите със спасени в морето хора обаче ще продължат да плават само до италиански пристанища

Марко Манити, Томас де Мезиер, Жерар Колон и Димитрис Аврамопулос

На Италия отново е обещана активна подкрепа и „решителна солидарност“ в критичната ситуация с многохилядния поток мигранти, достигащи до бреговете ѝ през Средиземно море. Желанието на Рим и други страни да отворят пристанищата си за кораби със спасени в открито море бегълци от Африка обаче няма да бъде удовлетворено.

 

Вместо това, както съобщава Франс прес, вътрешните министри на Италия, Германия и Франция са се разбрали да разработят правилник за поведение на неправителствените организации, подпомагащи мигранти в Средиземно море, и да засилят подкрепата за либийската брегова охрана, за да ограничат притока към Италия.

 

По-рано в неделя Рим призова европейците да отворят пристанищата си за кораби, спасяващи мигранти, за да облекчат притока към бреговете на Италия.

Но "партньорите прецениха, че това не е най-подходящият отговор в създалата се ситуация", защото би бил "контрапродуктивен" и "би породил нов призив за глътка въздух", подчертаха хора от обкръжението на Жерар Колон.

Съответно идеята според тях е "да се съдейства за по-доброто пресушаване на растящия нередовен приток" и "да се помогне на италианците по-добре да управляват притока на прииждащите в Италия".

Правилникът за поведение щял да бъде подготвен и представен от Италия с цел да се подобри координацията с НПО, действащи в Централното Средиземноморие.

 

Не е ясно какво ще предвижда този правилник за поведение и как той ще помогне на италианските власти. Още повече, че корабите на неправителствените организации са само част от пристигащите в италианските пристанища плавателни съдове със спасени от удавяне мигранти. Освен тях това правят плавателни съдове на европейската мисия за борба с трафикантите Sophia, на европейската служба за гранична сигурност Frontex, както и кораби на италианските военно-морски сили и италианската бреговата охрана.

 

Приетият от тримата министри план, който ще бъде предложен на 28-те страни членки на ЕС в края на седмицата, предвижда още засилване на стратегията на ЕС по завръщането на мигранти в страните им, допълнителна подкрепа за Върховния комисариат на ООН за бежанците с оглед подобряване на инфраструктурата за настаняване в Либия и ускоряване на европейския механизъм за преместване на бежанци от центровете в Италия и Гърция. Това става ясно от комюникето, разпространено късно снощи след среща на тримата министри в Париж в присъствието на европейския комисар по миграцията.

Иначе на работната вечеря в неделя министрите Жерар Колон от Франция и Томас де Мезиер от Германия заедно с еврокомисаря по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос изразили пред италианския вътрешен министър Марко Манити „решителна солидарност с Италия, където пристигат все повече хора".

 

ЕК обсъжда как да подкрепи Италия


По-късно в понеделник Европейската комисия обяви, че ще обсъди утре възможностите за подкрепа на Италия, изправена пред нов наплив на мигранти.

В съобщението, свързано с вчерашната среща на еврокомисаря по миграцията с вътрешните министри на Италия, Германия и Франция, се отбелязва, че участниците в срещата са се договорили за пълно прилагане на възможностите, осигурени от правото на ЕС за връщане на мигрантите, които нямат основания за престой, както и за ускоряване на прилагането на квотите за разселване.

 

Говорител на ЕК уточни, че засега не се предвижда да бъдат предложени нови законодателни мерки за справяне с миграцията, а по-скоро ще бъдат взети решения за бързо прилагане на съществуващите правила. По неговите думи целта е действията по спасяването на мигранти в Средиземно море да бъдат по-добре съгласувани.

 

Над 83 000 души, спасени по време на опасния преход по море от Либия, са пристигнали в Италия през тази година, над 2160 души са загинали, твърди Международната организация по миграция.

 

Италианският Червен кръст предупреди, че ситуацията в претоварените приемни центрове в страната става критична.

 

Рим настоява, че програмата на ЕС за разселване на бежанци от Гърция и Италия в другите страни от съюза, която до голяма степен е ограничена до хора от Еритрея и Сирия, трябва да бъде разширена, за да включи и други националности, като например нигерийците.

 

Неотдавна Европейската комисия отчете, че до края на април тази година общо в ЕС са били разселени 18 418 мигранти от Италия и Гърция, и това, според институцията, доказва, че квотите работят, ако има воля за изпълнението им. По-малко от 40 000 души ще се окажат най-вероятно прехвърлените по плана на ЕС за разпределяне между държавите членки на 160 000 бежанци в Италия и Гърция до изтичането на крайния му срок през септември.

 

По данни на ЕК България е приела до началото на юни 47 мигранти, разселени по квотите на ЕС. Всички приети досега у нас мигранти са пристигнали от Гърция. Общо нашата страна е поела обещание да приеме от Гърция 831 души, а досега 570 мигранти са пожелали да бъдат преместени у нас. От Италия нашата страна е обещала да приеме 471 души, като до момента желание да дойдат в България са проявили 140 мигранти.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа