Италия: "Пет звезди" и Демократическата партия договориха управленска програма

Поддръжниците на антисистемното движение гласуват онлайн "за" или "против" евентуалната коалиция

Лидерите на Демократическата партия - Никола Дзингарети (ляво) и на Движение "Пет звезди" - Луиджи Ди майо (дясно) заедно с бившия и вероятен бъдещ премиер Джузепе Конте (в средата)

Италианското антисистемно Движение "Пет звезди" (Д5З) и Демократическата партия (ДП) оповестиха във вторник управленска програма, която да е основа на ново коалиционно правителство, предаде Ройтерс.

Двете партии, които традиционно са противници, се споразумяха да съставят ново правителство, за да се избегнат предсрочни избори след разпадането миналия месец на предишната коалиция на Д5З и крайнодясната "Лига".

Същевременно във вторник поддръжниците на Д5З гласуват онлайн дали да подкрепят предложената коалиция. Резултатите се очакват по-късно през деня.

Партиите публикуваха управленска програма в 21 точки. Начело на списъка е ангажимент да се използва следващият бюджет за насърчаване на икономическия растеж, с обещанието това да не застраши държавните финанси.

Италия е на второ място в ЕС като съотношение на държавния дълг към БВП. В управленската програма се отправя призив за повече гъвкавост от страна на Брюксел за преодоляване на "прекалената строгост" на съществуващите бюджетни правила.

Двете партии обещават и да въведат минимална работна заплата, да избегнат планирано повишаване на ДДС върху продажбите и да увеличат разходите за образование, научноизследователска дейност и социални помощи.

В програмата се иска още данъчно облагане на дигиталните компании и учредяване на държавна банка за насърчаване на развитието на южните райони на Италия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?