Италия: Пет звезди заплашва да прекъсне преговорите за коалиция с Демократическата партия

Движението настоява доскорошният премиер Джузепе Конте да оглави и новото правителство

Лидерът на "Пет звезди" Луиджи Ди Майо (в средата)

Италианското Движение "5 звезди" заплаши, че ще напусне преговорите с Демократическата партия за съставянето на ново правителство, след като продължилата до късно през нощта четиричасова среща с нейни представители не е бил постигнат напредък, предаде ДПА.

Движение 5 звезди заплаши, че няма да има нова среща с демократите, ако те не се съгласят Джузепе Конте да оглави новото правителство.

Коалицията се възприема като единствена алтернатива на предсрочните избори в Италия. Анкетите сочат, че дясната Лига на досегашния вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини би спечелила убедително евентуалния вот.

След като Салвини сложи край на 14-месечното коалиционно правителство с "5 звезди", за да предотврати квоалирането на антисистемното движение с лявата Демократическа партия, той му предложи нов съюз, но то отхвърли предложението.

Лидерът на италианската Демократическа партия Никола Дзингарети изрази вчера оптимизъм за коалиция с Движение "Пет звезди". Той заяви пред журналисти, че срещата му с лидера на "Пет звезди" Луиджи Ди Майо е минала позитивно.

"Смятам, че сме на прав път", изтъкна лидерът на опозиционната Демократическа партия.

Ако Демократическата партия и Движение "Пет звезди" сформират ново коалиционно правителство, сегашният вътрешен министър и лидер на "Лига" Матео Салвини ще бъде изолиран от властта. Изборът на нов премиер обаче е сериозно препятствие пред евентуална нова управляваща коалиция.

Дзингарети отказа да коментира съдбата на досегашния премиер Джузепе Конте, който разполага с подкрепата на "Пет звезди".

Италианският президент Серджо Матарела заяви, че ако до средата на седмицата няма гаранции за нова коалиция, която да осигури на Италия дълготрайно управление, ще разпусне парламента и ще свика предсрочни парламентарни избори, отбелязва Асошиейтед прес.

Матарела ще се срещне в сряда с Движение "5 звезди" и левоцентристката Демократическа партия, за да обсъдят продължаващата правителствена криза, заяви кабинетът на президента, цитиран от Ройтерс.

Така обявеният график на консултациите на Матарела дава на двете партии "5 звезди" и ДП още малко допълнително време да постигнат евентуално споразумение за съставяне на ново правителство. Миналата седмица президентът заяви, че иска двете политически сили да се върнат при него във вторник, за да го информират за резултатите от преговорите си.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа