Италия предупреди за "сериозни заплахи" при визитата на Буш

Италианският министър на вътрешните работи Джузепе Пизану предупреди за "сериозни заплахи" във връзка с националния празник на страната 2 юни и предстоящото на 4 и 5 юни посещение на американския президент Джордж Буш, предадоха световните агенции.

Пизану не уточни характера на тези заплахи.

По повод тези опасности италианският вътрешен министър заяви в реч пред Националния конгрес на управляващата партия "Форца Италия", че те "ни притесняват, но не ни ужасяват".

Пизану не спомена в изявлението си за пряка опасност за Буш или за възможни атентати. Франс прес отбелязва, че той намеква за опасностите от насилие при евентуални демонстрации по време

на посещението на Буш, когато крайнолеви анархистки групировки могат да провокират сблъсъци със силите на реда.

Властите се опасяват от повторение на широкомащабните протести в Генуа преди три години по повод срещата на Г-8. Тогава един демонстрант почина, а десетки други демонстранти и полицаи бяха ранени при сблъсъците по улиците на града.

Очаква се визитата на Буш да е съпроводена с гневни протести срещу войната в Ирак. Италия под ръководството на премиера Силвио Берлускони е категоричен съюзник на Вашингтон и поддържа свой военен контингент там.

Председателят на регионалното правителство в Рим Франческо Сторасе изрази опасения, че има "много безотговорни хора, които си играят с огъня".

Споделяне

Още от Свят