Италия премахва държавното финансиране на партиите от 2017 г.

Италия премахва държавното финансиране на политическите партии от 2017 г., предадоха агенциите в петък.

Още от следващата година ще започне поетапно намаляване на субсидията за партиите, като от 2017 г. те ще разчитат само на дарения и членски внос. Това предвижда одобреният от правителството на Италия указ-закон.

"За да спази ангажиментите си, правителството прие днес указ-закон, който отменя държавното финансиране на партиите", съобщи премиерът Енрико Лета.

Проектозаконът трябваше да бъде приет от парламента, но той се забави. Текстът бе одобрен само от Камарата на депутатите, но не и от Сената. Затова правителството се възползва от законовата си възможност да приеме указ-закон, който влиза в сила незабавно.

За да продължи да действа и по-нататък, законът трябва да бъде потвърден от Сената.

До този момент сумата, предоставяна на политическите партии, се определяше от резултатите им на изборите.

Въз основа на приетия в петък указ през 2014 г. партиите ще получават само 60% от тази сума. През 2015 г. ще вземат 50%, през 2016 - 40% и през 2017 – 0%.

Предишното правителство на Марио Монти вече намали наполовина финансирането на политическите партии през юли 2012 г. - от 182 милиона евро на 91 милиона евро през 2013 г.

Партиите ще бъдат финансирани чрез волните дарения на гражданите. Депутатите определиха лимит на тези дарения от 200 000 евро на година за фирмите и 300 000 евро за частните лица.

Споделяне

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?