Италия преминава към следващата фаза на смекчаване на карантината

Премиерът Джузепе Конте

В Италия от другата седмица започва нова фаза на смекчаване на карантинните мерки, наложени заради епидемията от коронавируса, предаде Франс прес. Италианският премиер Джузепе Конте е подписал указа, който влиза в сила в понеделник, съобщи официален източник.

Кината ще отворят на 15 юни. От 25 юни ще може да се практикуват любителски "контактни спортове", тоест колективните спортове, сред които са и футболът и баскетболът между приятели. А от 14 юли ще отворят и дискотеките - и на открито, и на закрито.

Остава задължителната карантина за всички пътници, влизащи в Италия от страни извън Шенгенската зона.

В указа се уточняват правилата за посещение на музеи или кина - не повече от 200 души в зала.

Остава изискването за спазване на социална дистанция в затворени обществени места и забраната за събиране на много хора. Разрешават се демонстрациите при спазване на социална дистанция, но не и шествията.

Италия пострада много тежко от пандемията от коронавируса с повече от 34 000 починали и съсипана икономика. В последните седмици обаче епидемията в страната видимо затихна.

По данни от снощи смъртните случаи от коронавирус в Италия са се увеличили с 53 в сравнение със 71 предния ден, а дневният брой на новите заразявания е нараснал на 379 в сравнение с 202 ден по-рано, заяви службата за гражданска защита, цитирана от Ройтерс.

Общият брой на смъртните случаи вече е 34 167, което нарежда Италия на четвърто място в света след САЩ, Великобритания и Бразилия.

Потвърдените случаи на коронавирус са общо 236 142 - по този показател Италия е на седмо място в света след САЩ, Русия, Бразилия, Испания, Великобритания и Индия.

Броят на хората, регистрирани като заразени към момента, е намалял на 30 637 в сравнение с 31 710 ден по-рано.

Северната област Ломбардия, където разпространението на вируса беше установено най-напред, продължава да е най-тежко засегнатият район в Италия - там са регистрирани 252 от отчетените 379 нови случая.

Броят на пациентите в интензивно отделение продължава да намалява и в момента те са 236 в сравнение с 249 вчера.

Към днешна дата възстановилите се от болестта наброяват 171 338, а предния ден са били 169 939.

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?