Италия приема жени, деца и болни от кораб с мигранти край Лампедуза

Корабът "Маре Йонио"

Италия предложи да бъдат евакуирани жените, децата и болните от кораба с 99 мигранти "Маре Йонио", намиращ се в открито море близо до остров Лампедуза, почти на границата на италианските териториални води, предаде ДПА.

Източник от вътрешното министерство в Рим, каза днес, че "както винаги досега" на жените, децата и болните ще бъда разрешено да слязат на брега, но забраната за корабът да акостира в италианско пристанище остава в сила.

Корабът на хуманитарната организация "Медитеранеа" е спасил мигрантите в сряда на 130 км от либийското пристанище Мисрата. Сред качените на борда са 26 жени, от които осем бременни, и 22 деца, някои под 10-годишна възраст.

По-рано днес от "Медитеранеа" съобщиха, че корабът е поискал да се доближи до Лампедуза, за да се предпази от силното вълнение, но бреговата охрана не е разрешила, предаде ДПА.

Спасителната служба към морската администрация на Испания съобщи днес, че за последните 24 часа е спасила 208 мигранти, съобщи Асошиейтед прес. Те плавали с три лодки през Алборанско море, източно от Гибралтарския проток - най-разпространения маршрут от Северна Африка до Европа.

По данни на вътрешното министерство в Мадрид през тази година до средата на август броят на мигрантите, пристигнали по море, е спаднал с над 42 на сто. През тази година той е близо 14 600, а за същия период през миналата - над 25 300. През този период е спаднал и броят на плаваталните съдове с мигранти - от 1054 до 542.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа