Италия призова САЩ да посочат и накажат виновниците за убийството на Калипари

Италианският външен министър Джанфранко Фини призова Съединените щати да посочат и ако е необходимо да накажат виновните за убийството на агент на италианските тайни служби в Ирак.

В първото си изказване в парламента след гибелта на Никола Калипари, Фини заяви, че Италия и САЩ имат различни версии за трагичния инцидент с Никола Калипари, който загина от американски огън, докато ескортираше освободена италианска заложничка Джулиана Сгрена.

САЩ твърдят, че изстрелите са предизвикани от превишената скорост, с която се е движил автомобилът, който не е реагирал на предупреждението на американските войски да спре.

Фини обаче заяви, че автомобилът се е движил с не повече от 40 километра в час и не е бил предупреден преди нападението.

Веднага след фаталната стрелба, американски войници започнали да се извиняват на освободената журналистка и на другия съпровождащ я служител на разузнаването.

Фини отхвърли твърденията на американците, че е имало проблеми с комуникацията.

Министърът каза ,че Калипари е установил всички необходими контакти с американските власти.

Фини отхвърли и хипотезата, че е имало засада, както намекна Сгрена, която допусна, че американците съзнателно са искали да я убият.

"Става дума за нещастен случай, предизвикан от поредица от обстоятелства и съвпадения", заяви той. Това обаче не означава, че италианското правителството няма да иска пълна яснота по случая, понасяне на отговорностите и наказания за виновните, подчерта външният министър.

Фини изрази надежда трагедията да не се използва като "възможност за разпалване на политически кампании и антиамерикански обществени настроения, които, съвсем определено, нямат място".

Трагичният инцидент в края на миналата седмица обтегна отношенията между Съединените щати и Италия, един от най-твърдите европейски съюзници на президента Джордж Буш, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят