Италия призова за бързо въвеждане на общ банков надзор в еврозоната

Италия призова за бързо въвеждане на общ банков надзор в еврозоната

Италианският премиер Марио Монти призова другите европейски лидери бързо да бъде въведен единен надзорен механизъм на банките в еврозоната, което ще даде възможност за директни финансови инжекции на банките, изпаднали в затруднение, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Монти поиска от лидерите в ЕС да обединят усилията си в опит за въвеждане на новия контролен механизъм до края на годината.

"Вярвам, че Европейският съвет през октомври трябва да постигне политическо споразумение по главните характеристики на единния надзорен механизъм, което да проправи пътя за окончателното му въвеждане до края на годината," каза премиерът на Италия в Брюксел.

Той призова и за споразумение за общи правила за банковите депозити и за решаването на банкови кризи. "Смятам, че качеството на решенията, които ще бъдат взети в тази област на Европейския съвет през октомври, ще послужи като лакмус за способността на ЕС да изпълни поетите ангажименти," заяви Монти.

Според експерти, включително от Европейската комисия, е малко вероятно тази първа стъпка към т.нар. банков съюз на ЕС да бъде постигната през тази година. Висши служители на ЕС обясняват, че много от държавите все още не са сигурни в тази стъпка и е невъзможно на постигане на единство до края на 2012 година.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?