Италия продава в еBay правителствени луксозни коли

Италианското правителство продава на търг голям брой скъпи служебни автомобили, включително марка "Ягуар" и "Мазерати" в сайта за онлайн търговия eBay, за да покаже, че отговаря на обществения натиск за ограничаване на разходите и привилегиите на властта, предаде Ройтерс в петък.

За продан са обявени общо 151 коли, включително 40 беемвета, което е малка част от автомобилния парк на ползваните от италиански държавни институции от около 60 000 превозни средства, които струват на държавата годишно над 1 милиард евро.

 

Продажбата едва ли ще намали съществено дълга на Италия, възлизащ на 2 трилиона евро, но е ефектен символичен ход на премиера Матео Ренци, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Общественият гняв срещу лукса, на който се радва политическият елит във време на икономически трудности, спечели на обявилото се срещу върхушката Движение "Пет звезди" една четвърт от гласовете още на първото му явяване на избори миналата година.

 

Ренци, който взе властта през февруари с вътрешнопартиен преврат, иска да промени обществените настроения с обещания за намаляване на данъците, с амбициозни реформи и по-малко показен стил.

Споделяне

Още от Свят