Италия разследва опит за незаконен износ на боклуци за България

Засилва се митническият контрол върху вноса на отпадъци, каза екоминистърът Нено Димов

Заловените край Милано боклуци, които са пътували за България

Италианските власти разследват кой е крайният получател в България на над 800  тона боклук, които бяха хванати в сряда край Милано от италианските карабинери без никакви документи за превоз. За 17-те жп вагона със смесени отпадъци се смята, че е трябвало незаконно да бъдат унищожени или заровени в България. От нашите власти не е искано разрешение за вноса на тази количества отпадъци, заради инцидента е засилен митническият контрол, съобщиха на съвместен брифинг министрите на вътрешните работи Младен Маринов и на околната среда и водите Нено Димов.

Маринов обяви, че в кореспонденция с италианските власти след като случаят бе оповестен в местните медии е дошла информация за разследването, но още не е ясно за къде точно са били предназначени боклуците. Той допълни, че страната ни ще търси съдействието на тамошните власти за установяване на замесените лица.

Нено Димов на свой ред обяви, че в екоминистерството не е постъпвало заявление за внос на отпадъците, задържани в Италия. По думите му от публикуваните кадри е видно, че става въпрос за смесен отпадък и вносът на такъв подлежи на разрешителен режим и то само за оползотворяване и рециклиране.

Министерството обаче все още не било уведомено за незаконен превоз в боклуци, предназначен за България.

Във връзка със случая Димов бил призовал агенция "Митници", МВР и Министерствота на транспорта към повишено внимание и поддържане на засиления контрол върху вноса на отпадъци, който беше въведен през лятото на тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от България