Италия се опитва да се отърве от туниските имигранти за сметка на Франция

Конфликтът между Италия и Франция, свързан с вълната от имигранти от Северна Африка и тълкуването на правилата на Шенгенското пространство, се задълбочи в четвъртък, след като Италия обяви, че ще издаде временни хуманитарни визи на туниските имигранти, които ще им позволят да пътуват във всички страни от "Шенген".

В изявление пред долната камара на парламента на Италия (Камарата на депутатите) министърът на вътрешните работи Роберто Марони припомни за смазващия приток на бежанци, които искат да се съберат с техни близки и приятели във Франция или в други европейски страни, и заяви, че временни разрешителни ще получат само имигрантите, които вече са на италианска земя.

Марони представи пред депутатите споразумението, сключено тази седмица с туниските власти след посещение на премиера Силвио Берлускони в Тунис.

След падането на режима на президент Зин ал Абидин бен Али в средата на януари в Италия са пристигнали 25 800 имигранти, главно от Тунис, но също и африканци от Либия, съобщи Марони. Повечето от тях твърдят, че искат да стигнат до Франция.

Според споразумението, сключено с Тунис, новопристигналите имигранти трябва да бъдат върнати обратно в родината им.

Марони обяви, че му предстои да се срещне с френския си колега Клод Геан, за да дефинират механизъм за единна намеса, така че Франция и Италия да могат да въвлекат в него всички страни от ЕС.

Франция няма да приеме вълна от туниски имигранти от Италия

Отговорът на Геан обаче изпревари срещата. Париж не желае да бъде подложен на туниска имиграционна вълна от Италия и ще връща обратно кандидатите за престой, които не разполагат с нужните документи за самоличност и финансови средства, предупреди френският вътрешен министър, цитиран от Франс прес.

Според него обаче така наречените "временни хуманитарни разрешения за престой" не са достатъчни, за да не бъдат тези хора върнати от френските власти в Италия.

За свободно движение из Шенгенското пространство не е достатъчно разрешително за пребиваване в една от страните членки, трябват също документи за самоличност и най-вече доказани достатъчно финансови средства, с които разполагат, обясни министърът, който възнамерява да протестира пред Европейския съюз срещу италианската интерпретация.

Ако тези условия не са изпълнени, Франция е изцяло в правото си да върне в Италия съответните лица, което и ще направи, увери Геан.

Франция се радва,че Тунис навлиза в ера на свобода и демокрация, но не възнамерява да стане обект на туниска имиграционна вълна, обоснована от строго икономически съображения.

Министърът на вътрешните работи изпрати вчера циркулярно писмо до префектите в страната, изброявайки изискванията, на които трябва да отговарят имигрантите, идващи от Италия, за да могат да претендират за оставане на френска територия.

За престой до три месеца, те трябва да разполагат с паспорт и с документ за престой, издаден от държава от Шенгенското пространство, или от временно разрешително за престой, придружено от пътен документ, издаден от същата страна членка, уточни той. Освен това страната членка, издала тези документи, трябва да уведоми за тях Европейската комисия, а заинтересованите лица трябва да докажат, че разполагат с достатъчно средства.

През март на френска територия са били задържани 2800 незаконно пребиваващи туниски имигранти, като по-голямата част от тях са били върнати в Италия, каза Геан.

ЕК е проучила плана на Италия за издаване на временни разрешителни за престой на северноафрикански имигранти, и предупреди че притежателите на разрешително няма да се ползват автоматично с право да пътуват в ЕС, посочва ДПА.

Лицата, които имат разрешително, няма да получават автоматично правото да пътуват в Шенгенското пространство, заявиха от канцеларията на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. Нейният говорител Марчин Грабец, цитиран от БТА, уточни, че това ще зависи от типа на издаденото разрешително. Грабец подчерта, че мигрантите ще могат да пътуват в Шенгенската зона за срок до три месеца само ако имат валидни документи за пътуване, достатъчно финансови средства и не представляват заплаха за обществената сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?