Италия се опитва да стъкми правителство и да избегне нови избори

Номинираният за министър-председател на Италия Карло Котарели

Номинираният за министър-председател на Италия Карло Котарели каза, че са се появили "нови възможности" за съставяне на правителство, въз основа на резултатите от парламентарните избори на 4 март, предаде Асошиейтед прес.

 

Той се срещна в сряда с президента Серджо Матарела, който му възложи в началото на седмицата мандат за съставяне на служебно правителство, след като двете антисистемни партии - Движението 5 звезди и Лигата, не успяха да сформират коалиция през уикенда.

 

Няма информация какво е било решено на срещата.

 

Двете партии казаха, че ще използват парламентарното си мнозинство, за да саботират съставянето на служебно правителство, оглавено от Котарели.

 

Източник от Лигата заяви в сряда, че неговата партия няма да блокира решения, които може да уредят спешни въпроси, но добави, че иска да бъдат произведени нови избори възможно най-скоро, предаде Ройтерс.

 

Предишните избори през март излъчиха парламент без ясно изразено мнозинство. Затова сега Италия изглежда се е запътила към предсрочни избори през септември или октомври, отбелязва Ройтерс.

 

При такова развитие номинираният за премиер бивш директор по фискалните въпроси в Международния валутен фонд Карло Котарели се очаква да ръководи служебно правителство до свикването на нови избори.

 

Ройтерс анализира в сряда някои възможни сценарии за изборния и следизборния период.

 

5 звезди и Лигата сформират коалиция

 

Този сценарий може би се струва най-страшният за пазарите, вече уплашени от общата управленска програма, която двете партии изготвиха по-рано този месец. Тя предвиждаше вакханалия в разходите чрез облекчаване на данъци и социално подпомагане плюс отмяна на непопулярна пенсионна реформа от 2011 г.

 

Бъдещата управляваща коалиция обаче се разпадна в края на миналата седмица, когато в защита на единната европейска валута президентът Серджо Матарела отхвърли предложения от коалицията евроскептичен министър на икономиката.

 

И антисистемното Движение 5 звезди, и крайнодясната Лига са казали, че обмислят възможността да се явят в тандем на изборите и че техният т.нар. "договор" за управление все още би могъл да е база за бъдеща коалиция, но те още не са взели решение.

 

Социологическо проучване на Есе Ву Джи (SWG) показа, че Лигата е добавила над 10 процентни пункта към подкрепата си от изборите насам, и тя вече надхвърля 27 процента.

 

Движението 5 звезди е изгубило около три пункта и сега има подкрепа от 29,5 процента. Заедно двете биха имали внушително мнозинство в парламента.

 

Основното опасение е, че вотът в крайна сметка ще се превърне в референдум за еврото, или по-вероятно - за Европейския съюз, след ветото на Матарела.


Десноцентристко правителство

 

На изборите през март Лигата се оказа най-популярната партия в десноцентристкия алианс, включващ партията на Силвио Берлускони "Форца Италия", и завчера бившият премиер заяви, че консервативният блок трябва да остане единен.

 

Лидерът на Лигата Матео Салвини обаче още не се е обвързал. Последното социологическо проучване показа, че десноцентристкият блок би спечелил около 40 процента от гласовете, срещу 37 процента през март. Това вероятно не би му стигнало за парламентарно мнозинство.

 

Повечето от гласовете за Лигата изглежда идват от "Форца Италия", която е загубила от март 6 процентни пункта, показа проучването.

 

Този блок би бил малко по-успокояващ за пазарите и европейския естаблишмънт, защото Берлускони се постара да се представи като умерен десноцентрист. "Форца Италия" многократно е управлявала заедно с Лигата, и на местно, и на национално равнище, често смекчавайки по-радикалните ѝ позиции.

 

На изборите през март 81-годишният Берлускони не можеше да се кандидатира, но на следващите ще може да се яви като кандидат за премиер от "Форца Италия". По-рано този месец съдът отмени забраната да заема изборни постове, свързана с присъдата му от 2013 г. за данъчна измама.

 

Демократическата партия в алианс с 5 звезди или с Форца Италия

 

За момента това са най-малко вероятните сценарии. Според текущите проучвания левоцентристката Демократическа партия би получила около 20 процента от гласовете, малко повече в сравнение с вота през март, което може да е достатъчно за сформиране на мнозинство с "5-те звезди". Но след изборите през март Демократическата партия многократно отказваше да се съюзи с движението и засега не е сигнализирала за промяна в позицията си.

 

Според проучванията един дясно-ляв алианс между Демократическата партия и "Форца Италия", които управляваха след изборите през 2013 г., би спечелил далеч по-малко от необходимите гласове за парламентарно мнозинство. Демократическата партия винаги е отхвърляла какъвто и да било съюз с крайната десница.

 

Променливи величини

 

Италия никога не е свиквала избори наесен, така че за първи път партиите ще водят предизборна кампания през типичния сезон на отпуските, когато италианците заминават на плажа или на дълги пътувания в чужбина и вниманието им към политиката се стопява.

 

Освен това, понеже служебното правителство едва ли ще разполага с парламентарно мнозинство, "5-те звезди" и Лигата може да обединят силите си и да прокарат нов изборен закон. Сегашният предвижда почти изцяло пропорционално представителство, макар че облагодетелства коалициите.

 

В началото на тази седмица лидерът на Лигата Салвини заяви, че обмисля да внесе промени в изборния закон заедно с "5-те звезди", но не направи и най-малък намек какви биха били те. Всяка промяна очевидно би повлияла на политическите сметки преди изборите.

 

При сегашния изборен закон нищо не пречи на Лигата да остане в дeсноцентристкия алианс (както направи и през март) и после на своя глава да се съюзи с "5-те звезди" след вота.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа