Италия ще брои ромите и ще депортира нелегалните

Министър Матео Салвини

Италианският вътрешен министър Матео Салвини обяви намерението си да изгони незаконно пребиваващите роми в страната. За целта той първо ще инициира преброяване на ромското население в страната, а след това хората от малцинствата без документи ще бъдат депортирани.

"Цялата информация (от преброяването – б.р.) ще влезе в регистър. Нелегално пребиваващите ще бъдат депортирани, но за съжаление италианските роми ще трябва да задържим тук", каза Салвини в интервю за телевизия "Телеоломбардия". Вътрешният министър е лидер на популистката партия "Лига".

По неофициални данни ромската популация в Италия е между 130 и 170 хил. души, а  половината от тях са италиански граждани.

Още в първите си дни като вътрешен министър Матео Салвини нашумя със забраната спасителен кораб на хуманитарна организация с над 600 мигранти на борда да акостира в италиански пристанища.

"Вътрешният министър изглежда не знае, че базираните на етнос преброявания са забранени от закона", заяви Карло Стасола, председател на организацията за защита на правата на ромите "Асоциация 21 юли", цитиран от агенция АНСА .

Лявоцентристкият всекидневник "Република" коментира, че е шокиран от предложението. Салвини отвърна във Фейсбук, че ромите извършват кражби, а техните деца се учат от съвсем малки да извършват престъпления.

Антиромските и антиимигрантски изявления спечелиха много гласове на "Лигата" и Салвини все по-често прави подобни изявления преди втория тур на местните избори на 24 юни, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Европейската комисия коментира, че правото на общността изключва възможността от преследване на чужденци на етническа основа. "Не изключвам да разговаряме с италианските власти по този въпрос", каза говорител на Европейската комисия.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?