Италия ще държи дефицита си под контрол въпреки забавящата се икономика

Италия ще държи дефицита си под контрол въпреки забавящата се икономика

Италианският дефицит ще бъде държан под контрол дори ако не се сбъднат прогнозите за икономическия растеж, заяви министърът на икономиката Джовани Триа в интервю за в."Кориере дела сера", цитиран от БТА.


Има опасения за рецесия в Италия, след като страната отчете спад на икономиката през третото тримесечие на 2018 година и по-лошо от очакваното понижение на промишленото производство за ноември, отбелязва ДПА.

Да изчакаме данните за последното тримесечие на 2018 година. Не виждам рецесия, виждам стагнация, посочи Триа в интервюто.

След тежки преговори с Европейската комисия Италия се съгласи миналия месец да намали заложения за тази година бюджетен дефицит до 2.04 процента от брутния вътрешен продукт.
Забавянето на икономиката обаче ще направи по-трудно изпълнението на тази цел.
Бюджетните планове на правителството се основават на растеж на брутния вътрешен продукт с 1 процент за тази година.

Дефицитът във всеки случай ще бъде държан под контрол с внимателно следени действия, предвидени и затегнати от специални норми, каза Триа.

Бюджетното разточителство на Италия се следи с притеснение от Брюксел, тъй като страната има едно от най-високите равнища на дълг в света - над 130 процента от брутния вътрешен продукт.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?