Италия ще изпрати 470 войници срещу трафикантите на мигранти в Нигер

Паоло Джентилони

Италия планира да изпрати близо 470 войници в Нигер, за да помогне в борбата срещу трафика на мигранти, съобщи Ройтерс, като се позовава на изявление на Генералния щаб на армията.

Италианският премиер Паоло Джентилони заяви в неделя, че част от 1400-те италиански войници, разположени понастоящем в Ирак, може да бъдат прехвърлени в района на Сахел в Западна Африка, включващ Нигер, след победите над джихадистите в Ирак. Джентилони посочи също, че изпратените в Сахел войници може да помогнат също в борбата срещу тероризма в района.

Генералният щаб уточни, че в Нигер вече действа разузнавателна мисия, която ще определи мащаба на помощта, за която помоли африканската държава, но която трябва да бъде одобрена от италианския парламент.

Ако бъде дадено необходимото одобрение, Италия ще започне да изпраща постепенно 470 военни в Нигер. "Целта на мисията е да увеличи оперативните способности на въоръжените сили на Нигер, така че да могат да гарантират стабилността в района и да се борят срещу нелегалния трафик на мигранти", се посочва в изявлението на Генералния щаб на италианската армия.

"Отиваме в Нигер по молба на местното правителство, получена в началото на декември, за да допринесем за засилването на инструментите за териториален контрол и оказване на подкрепа на силите на местната полиция". Това каза Джентилони на пресконференция вчера

Нигер е "основна транзитна страна" за десетките хиляди мигранти, които пристигат в Либия и оттам се опитват да достигнат бреговете на Италия, припомни той.

Според дипломатически източници италианският контингент ще бъде съставен главно от военни, изтеглени от Ирак и Кувейт.

Споделяне

Още от Европа