Италия ще изпрати още около 1000 войници в Афганистан

Италия ще изпрати 1000 допълнителни военнослужещи в Афганистан, съобщи ББС в четвъртък.

Това стана два дни, след като президентът на САЩ Барак Обама обяви, че увеличава броят на американските военни там с 30 000. Обама призова съюзниците в НАТО също да увеличат своето участие в Афганистан, но няколко европейски страни не са склонни да направят това.

Очаква се срещата на външните министри на страните членки на НАТО да се фокусират върху искането на Обама по време на срещата им в Брюксел, която започва в четвъртък.

Италианският министър на отбраната Иняцио ла Руса потвърди в интервю за вестник "Кориере дела сера", че Италия ще изпрати допълнително около 1000 военни, но посочи че споменатото в печата евентуално подкрепление от 1500 души е "само хипотеза". Той е посочил, че тази цифра е максималната квота, която Италия обаче няма да достигне.

В момента около 3200 италиански военни служат в Афганистан.

Италианският външен министър Франко Фратини заяви в четвъртък, че мисията в Афганистан е тест за НАТО и е "ясно, че Италия трябва да завърши работата започната с НАТО".

САЩ поиска от съюзниците си в НАТО 10 000 военни допълнително в Афганистан.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че другите страни членки на НАТО ще осигурят най-малко 5 000 военни и "вероятно няколко хиляди над това".

Италия, Великобритания, Грузия, Полша и Словакия обещаха да изпратят допълнително военни, но страни като Франция, Германия и Дания са по-внимателни.

Очаква се, че други страни ще обявят намеренията си в следващите два дни.

Споделяне

Още от Свят