Италия ще обжалва в съда преместването на лекарствената агенция на ЕС в Амстердам

Италия ще обжалва в съда преместването на лекарствената агенция на ЕС в Амстердам

Италианското правителство ще обжалва в Европейския съд решението на ЕС да премести агенцията си за лекарствата в Амстердам, предаде Ройтерс, като цитира правителствен източник.

Вчера кметът на Милано, чийто град също кандидатстваше за ново седалище на службата, заяви за радио 102,5, че е обсъдил въпроса с премиера Паоло Джентилони. "Казах му, че е време да минем в настъпление. Няма съмнение, че така и ще стане", каза Бепе Скала, цитиран от ДПА.

Решението на Италия последва съобщението на холандското правителство, че Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) ще трябва да се настани във временни помещения след преместването си от Лондон, защото седалището ѝ в Амстердам няма да е готово.

ЕАЛ трябва да напусне британската столица до 30 март 2019 г. заради излизането на Великобритания от ЕС.

Предложеното от холандското правителство временно решение "не е оптимално. Ще разполагаме само с половината пространство в сравнение със сегашните ни офиси в Лондон", каза шефът на ЕАЛ Гуидо Рази.

Италианските официални лица използваха това изявление за опит да се даде нова възможност на Милано. През ноември Амстердам победи италианския град с теглене на жребий след равенство при гласуването на правителствата на ЕС, отбелязва ДПА.

Официални лица в Брюксел обаче са скептични за шансовете да се преразгледа въпросът.
"Решението бе взето и това е. Разбирам, че се води някаква дискусия, но не мисля, че мога да кажа нещо за нея", каза говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Споделяне

Още от Европа