Италия ще представи на Еврокомисията новия си вариант на бюджет на 11 декември

Джузепе Конте (ляво) и Матео Салвини

Италианското правителство ще представи на Европейската комисия коригиран вариант на бюджета си за 2019 година на 11 декември, съобщава днес италианският вестник "Кориере дела сера".

Изданието посочва, че новият бюджетен план ще бъде предаден на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от премиера Джузепе Конте. Самият той по-рано бе заявил, че работата над документа, съдържащ мерки, които Еврокомисията няма да може да отхвърли, ще приключи в най-скоро време.

Брюксел не прие италианския бюджет за 2019 година с мотива, че той няма да намали огромния държавен дълг на страната до равнищата, изисквани от ЕС. Евросъюзът призова Рим да промени бюджета си, за да предотврати дисциплинарна процедура, която би довела до налагане на глоби.

Италия заявява, че проектобюджетът ѝ в този вид, в който залага бюджетен дефицит от 2,4 процента през 2019 година спрямо 1,8 на сто за тази година, е необходим, за да съживи икономиката си.

"Кориере дела сера" обръща внимание на абсурдността на създалата се ситуация, тъй като в националния парламент върви процедура за одобрение на първоначално представения в ЕК вариант на бюджета, в който постоянно се внасят поправки.

На фона на обсъжданията на бюджета се запазва високото равнище на спреда или разликата в доходността по референтните германски десетгодишни облигации и същите италиански ценни книжа. Италианските власти признават, че повишаването на лихвите по обслужването на външния дълг не е заложено в бюджета. Правителството се опитва да избегне санкциите, да постигне понижение на спреда и по-голямо доверие на финансовите пазари.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа