Италия ще реши дали да строи тунела Торино-Лион до утре

Джузепе Конте

Италия би трябвало да реши до утре дали ще продължи с оспорвания проект за високоскоростен жп тунел до Франция. Това заяви премиерът Джузепе Конте, цитиран от ДПА.

Надяваме се да решим до петък, каза той след разговори със заместниците си Матео Салвини от крайнодясната партия "Лига" и Луиджи ди Майо от антисистемното Движение "Пет звезди".

Проектът за 20 млрд. евро (22,7 млрд. долара) предвижда прокопаване на тунел под Алпите, който да свърже италианския град Торино с френския Лион.

"Лигата" подкрепя проекта, докато Движение "Пет звезди" му се противопоставя, определяйки го като пилеене на обществени средства и заплаха за околната среда. Новата жп структура е сред няколкото сфери на разногласия във все по-разединената управляваща коалиция в Италия.

Според експертно проучване, изготвено за министър от Движение "Пет звезди", разходите за построяване на линията надминават дългосрочните ползи, оценени на около 7 млрд. евро. Безпристрастността на проучването обаче е под въпрос.

Конте заяви, че решението на правителството ще бъде повлияно не само от технически съображения, но и от политически сметки.

Италия е поставена под натиск от ЕС, който частично финансира проекта, както и от Франция, да сложи край на несигурността за бъдещето му.

Премиерът допълни, че е готов за "непрекъснати" дискусии със Салвини и Ди Майо.

"Ще вземем решението, което може най-добре да защити националния ни интерес", обеща той.

Споделяне

Още от Европа