Италия ще тества задължително пристигащите от Хърватия, Гърция, Малта и Испания

Италия ще тества задължително пристигащите от Хърватия, Гърция, Малта и Испания

До 7 септември Италия ще тества задължително за коронавируса всички пристигащи от Хърватия, Гърция, Малта и Испания. Това предвижда подписана нова наредба, която освен това забранява влизането в страната на хора, идващи от Колумбия, предаде Франс прес.

"Трябва да действаме все така предпазливо, за да защитим резултатите, получени през последните месеци с цената на лишения за всички", коментира министърът на здравеопазването Роберто Сперанца в комюнике след съвещание с регионалните власти.

Пристигащите с въздушен, морски транспорт или на сухопътната граница разполагат с голям избор: могат да представят удостоверение за тест, направен не по-рано от три дни преди влизането, да се подложат на бърз тест на място или да се задължат да минат на изследване през следващите два дни, като изчакат дотогава в самоизолация.

Всеки, дори без да е развил симптоми, трябва да извести за връщането си в Италия местните здравни власти.

Освен Колумбия, току-що включена в списъка на рисковите страни, Италия вече затвори преди границите си за пътници от Косово, Сърбия, Черна гора, Босна, Северна Македония и Молдова. Пристигащите от България и Румъния трябва да останат под карантина и медицинско наблюдение.

Не се приемат в Италия и лица, пребивавали през последните две седмици в Армения, Бахрейн, Бангладеш, Бразилия, Чили, Кувейт, Оман, Панама, Перу и Доминиканската република - с изключение на някои постоянно пребиваващи в Италия.

Редица италиански региони наложиха през последните дни едностранни ограничения на пътниците от някои страни, преценени като рискови. Новата правителствена наредба цели да уеднакви тези практики, пояснява АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус