Италия ще удължи извънредното положение заради Covid-19 до края на януари

Премиерът Джузепе Конте

Италианският премиер Джузепе Конте каза днес, че ще поиска от парламента да бъде удължено извънредното положение заради коронавируса до края на януари, предаде Ройтерс.

Правителството се опитва да избегне рязко увеличение на случаите на коронавирус, каквото се наблюдава в други европейски държави.

Извънредното положение, чийто срок трябва да изтече в средата на октомври, дава по-големи правомощия на правителството, улеснявайки заобикалянето на бюрокрацията, която до голяма степен затруднява вземането на решения в Италия.

"Ще предложим на парламента да удължи извънредното положение, вероятно до края на януари 2021 г.", заяви Конте пред репортери при посещение в Южна Италия.

Правителството има мнозинство в парламента.

Италия беше първата европейска страна, преживяла голямо разпространение на коронавирус през пролетта. Тя успя да ограничи заразяванията след строга карантина, продължила от март до май, но е на първо място в континентална Европа по смъртност от Covid-19 с 35 894 починали.

Всекидневните случаи отново се увеличават през последните два месеца, но остават под 2000, което е по-малко от нивото им във Франция и Испания, които са принудени отново да затегнат ограничителните мерки в някои райони.

"Ситуацията остава критична, въпреки че заразяванията са под контрол", каза Конте.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус