Италия ще увеличи два пъти броя на разрешителните за българските превозвачи

В следващите няколко седмици Италия ще увеличи броя на разрешителните за българските превозвачи на 15 хиляди. В момента броят им е 7400. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Пламен Петров след срещата си с италианския министър на транспорта и инфраструктурата Пиетро Лунарди.

Очаква се на предвидена за следващата седмица среща мужду ръководството на България Ер и италианските авиопревозвачи да бъде обсъдена възможността за увеличаване на полетите между Рим и София. Това ще става на принципа на блок-места в трети авикомпании и на други споразумения, каза министър Петров.

Като ключова тема в разговорите си двамата министри опредилиха трансевропейския транспортен коридор VIII. Той е най-пряката връзка между Централна Азия и Западна Европа и е изключитерлно перспективен за България, подчерта италианският министър.

Министър Петров каза, че страната ни е поела ангажимент да помогне на Македония за изготвяне на проекти по коридор VIII. Той изрзи надеждата, че министър Лунарди ще представи тези проекти в Еврокомисията в качеството си министър на страна, председателстваща ЕС.

Общата дължина на общоевропейския транспортен коридор VIII е между 1220 и 1350 км., в зависимост от специфичните особености на неговите пътни и железопътни трасета. На българска територия дължината на пътната част на коридора е 631 км, а изградената железопътна част е 747 км.

Единственият неизграден български участък по коридора е железопътната линия от гара Гюешево до българо-македонската граница, с дължина около 2,5 км, чието строителство започна през 1998 г.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: