Италия ще връща членството на България в Шенген в европейския дневен ред

Италия е готова да върне разширяването на Шенген отново в дневния ред на ЕС, каза посланикът на страната у нас Марко Контичели по повод предстоящото италианско председателство на Европейския съюз.

инаги сме казвали, че необходимите условия за разширяване на Шенгенското пространство към България и Румъния са изпълнени, но окончателното решение изисква единодушие", отбеляза посланикът и добави, че ще се работи с българската страна и с другите държави членки, за да се достигне до общо решение.

В отговор на въпрос за проекта "Южен поток" посланикът посочи, че Италия продължава да го подкрепя и се надява на реализирането му, но при спазване на европейските правила.

Външният министър Кристиан Вигенин каза от своя страна, че България споделя голяма част от тежестта за защита на външните граници на ЕС и е доказала, че е сериозен и надежден партньор.

 

Ние на практика функционираме в подобен режим, смятаме, че е време, в рамките на италианското председателство, да бъдат взети и съответните решения, каза Кристиан Вигенин.


Той каза още, че е важно през следващия мандат на европейските институции да предотвратим фрагментация и разделение вътре в ЕС.

В това отношение вярвам, че споделяме обща визия с италианското председателство и имаме общи цели да запазим интегритета, междуинституционалния баланс и да зачитаме общностния подход. Имаме нужда от ефективна ЕК и силни общи политики, каза Вигенин.

Подкрепяме намеренията на италианското председателство да постави сред основните си приоритети борбата срещу нелегалната имиграция, охраната на границите на ЕС и прилагането на общата европейска политика за убежище, каза външният министър, който се спря и върху въпроса за мерките, подпомагащи растежа и заетостта.

Растежът се възстановява, но безработицата остава на рекордно високи равнища, имаме повече от 26 млн. безработни в ЕС, посочи посланик Марко Контичели, който, очертавайки
контекста, в който Италия поема председателството на ЕС, открои също риска от бедност и социално изключване, енергийната сигурност, миграционния натиск и евроскептицизма.

Контичели открои три приоритета на започващото председателство - растеж и заетост, права на гражданите, глобалната роля на ЕС.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?