Италия ще заведе дела срещу AstraZeneca и Pfizer за забавянето на договорените ваксини

ЕС с мъгляви закани да накара компаниите да спазват сключените договори

Италия ще заведе дела срещу AstraZeneca и Pfizer за забавянето на договорените ваксини

Правителството на Италия ще заведе дела срещу фармацевтичните компании AstraZeneca и Pfizer заради забавянето на обещаните доставки ваксини, съобщи външният министър на страната Луиджи ди Майо, цитиран от Ройтерс.

Заради забавянето на Pfizer броят на ваксинираните в Италия спадна от 90 000 на 20 000 души дневно.

Няма да търсим финансови обезщетения, а изпълнение на договореностите, така че да не се налага да променяме ваксинационния си план, обясни Ди Майо по телевизия RAI.

Ще заставим фармацевтичните компании да спазват сключените договори, обеща на свой ред председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той дабави, че ЕС ще използва всички законни средства, но не спомена евентуални санкции.

Шарл Мишел заяви, че ЕС ще изиска прозрачност от производителите на ваксини по причините, наложили забавянето на доставките за Европа.

Преди ден AstraZeneca съобщи, че е информирала ЕС, че ще съкрати доставките си на ваксината си срещу коронавируса за блока с 60 процента - от 80 млн. на 31 млн. дози през първото тримесечие на годината заради производствени проблеми

Новината е още един удар по кампанията на ЕС за ваксиниране, след като Pfizer забави доставките на ваксината си, като се позова на необходимостта от промени в производството с цел неговото ускоряване.

"Виждаме, че трябва да запретнем ръкави и да се борим за яснота по причините, поради които са обявени закъснения. Ударихме с юмрук по масата и обявеното отлагане на доставките с няколко седмици се превърна в забавяне, а не отлагане", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Междувременно Италия предупреди за нарушаване на договорите, сключени доброволно от компаниите-производителки с Европейската комисия.

Тази седмица страната е получила от Pfizer 29 процента по-малко ваксини от планираното - спадат за другата седмица се очаква да е 20 на сто. Закъсненията, обявени от AstraZeneca, са още по-тревожни, посочи премиерът Конте.

През първото тримесечие Италия ще получи едва 3.4 милиона дози от този препарат вместо 8 милиона, ако се потвърди 60-процентното намаление.

Европейската агенция по лекарствата все още не е одобрила ваксината на AstraZeneca – очаква се това да стане на 29 януари.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?