Италия смекчава наложените заради коронавируса ограничения

Така изглеждаше Милано във вчерашния ден

Италия смекчава от днес наложените с цел борба срещу новия коронавирус ограничения, които са в сила в повечето области, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е в контраст с общата тенденция сред европейските съседи за затягане на рестрикциите. В четвъртък Световната здравна организация предупреди, че е "прекалено рано за смекчаване" на ограниченията поради все още голямото разпространение на вируса.

Равнището на опасност в повечето италиански региони вече се класифицира като "жълто" - най-ниското, с изключение на Алто Адидже, Умбрия, Пулия, Сардиния и Сицилия, класифицирани с "оранжев" код за среден риск. Нито един регион вече не е с "червен" код, обозначаващ най-високия риск.

Понижаването на равнището на риска позволява и повторното отваряне на баровете и ресторантите и улеснява пътуванията. Музеите също могат да отворят отново, но само през делничните дни, не и през уикендите, за да се избегне струпването на хора.

Полицейският час остава в сила на цялата територия на страната от 22 ч. до 5 ч. на следващата сутрин.

Вчера Италия регистрира 11 252 нови случая на коронавирус - с близо 1500 по-малко от събота, когато броят им бе 12 715. През уикенда, когато смекчаването на мерките вече беше обявено, но все още не беше влязло в сила, хиляди хора се разходиха по улиците и парковете на големите градове. Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца беше принуден да предупреди, че опасността все още не е отминала и трябва да се проявява предпазливост, "ако не искаме да зачеркнем напредъка, постигнат през последните седмици".

Над 88 хиляди души са починали до момента от коронавируса в Италия - първата европейска страна, ударена сериозно от пандемията. Третата икономика в еврозоната освен това преживя най-тежката си рецесия от Втората световна война.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус