Италия смята да продаде енергийни активи, за да плати част от дълга си

Правителството на Италия разглежда възможностите за продажба на държавните дялове в енергийните компания ЕНИ и "Енел", както и в промишленото предприятие "Финмеханика", за да разплати и намали държавния дълг на страната. Това съобщи министърът на финансите на Италия Фабрицио Сакомани пред агенция "Блумбърг" в понеделник.

Италианското финансово ведомство и държавната банка "Каса Депосити е Престити" притежават 30 на сто от нефтената компания ЕНИ. Министерството държи и 31 процента от енергийната компания "Енел" и 30 на сто от групата "Финмеханика".

"Разглеждаме тази възможност. Тези компании са печеливши и изплащат дивидент в бюджета, затова си струва и да се обмисли използването на притежаваните от държавата дялове като обезпечения в разглежданите от нас схеми за намаляване на държавния дълг", коментира Сакомани.

Агенцията припомня, че в момента държавният дълг на Италия е 2.7 трилиона долара и високото ниво на задълженията на страната повлия негативно доверието на инвеститорите и икономическото развитие на държавата. През април участието на чуждестранните инвеститори в италианския дълг е намалял от 35.1 на сто до 34.6 процента спрямо май 2012 г.

"Надявам се до края на годината да сме наясно какви конкретно схеми за намаляване на задлъжнялостта се разглеждат", допълни финансовият министър.

Продажбата на държавните активи обаче може да създаде конфликт в правителството, след като през януари зам.-министърът на финансите Стефано Фасина каза, че ефектът от намаляването на държавния дълг ще е незначителен, но Италия ще загуби контрол върху важни предприятия, коментира "Блумбърг".

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?