Италия срещна съпротива за смекчаването на европейските бюджетни правила

Италия и страните със сходни искания няма да получат специално отношение при прилагането на бюджетните правила в ЕС, заяви днес влиятелният председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от Ройтерс.

Италия, която оглавява инициатива за по-голяма гъвкавост при прилагането на правилата, за да бъдат насърчени растежът и инвестициите, има втория по големина дълг в еврозоната като дял от БВП, след Гърция.

Италианският премиер Матео Ренци, продължавайки кампанията си за по-голяма фискална гъвкавост, заяви на конференция във Венеция, че всички пари, които правителствата инвестират в цифрова инфраструктура, трябва да се изключат от изчислението на бюджетните дефицити.

На първата среща на финансовите министри, откакто пое председателството на ЕС, Италия призова за "стимули" за реформи след години на твърдо съсредоточаване върху строгите бюджетни икономии. Рим обаче срещна незабавна съпротива, включително от Германия.

Италианският финансов министър Пиер Карло Падоан настоя за структурни реформи, чрез които да се стимулира растежът, отбеляза Асошиейтед прес.

"Италия прави реформи и като председател моята цел е да помогна на всяка страна да намери стимули да прави реформи", заяви пред журналисти Падоан, цитиран от Ройтерс.

Падоан председателства срещите на финансовите министри от целия ЕС-28 - ключов форум, на който се взимат решения за промени в насоката на икономическата политика, уточни агенцията.

Преди началото на заседанието Йерун Дейселблум, председател на Еврогрупа на 18-те министри от еврозоната, обаче настоя, че Рим няма да получи специална свобода на действие.

На срещата германският финансов министър Волфганг Шойбле се обяви срещу разхлабване на бюджетите, заявявайки, че структурните реформи не са алтернатива на обуздаването на прекомерното харчене или "фискалната консолидация".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?