Италия върви в правилната посока при укрепването на финансите си

Жан-Клод Юнкер

Ангажиментът на италианското правителство да укрепи финансите си "върви в правилната посока", коментира пред в. "Република" председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от АФП. Той допълва, че според него е изключено Италия да излезе от еврозоната.

"Ангажиментът на италианското правителство върви в правилната посока (...). Италия е на път да положи големи усилия, за да овладее бюджетния си дефицит", пояснява Юнкер.

При все това в средносрочен и дългосрочен план италианците трябва да укрепят решително държавните си финанси и най-вече да се справят с огромния си бюджетен дефицит, за да се спасят самите те, а също и Валутния съюз, допълва Юнкер.

Италианското правителство прие вчера пакет от реформи за намаляване на бюджетния дефицит с 3,4 милиарда евро според изискванията на Брюксел, за да го сведе до 2,1 на сто спрямо 2,3 на сто, предвиждани преди това в проектобюджета. Държавният дълг на Италия, който представляваше 133 на сто от брутния вътрешен продукт през 2016 година, е вторият по големина в ЕС.

Италия има всичките инструменти, за да бъде движеща сила в ЕС, посочва Юнкер, изключвайки напълно евентуално излизане на страната от еврозоната.

По мигрантската криза, в която Италия е на първа линия, Юнкер посочва, че страната би трябвало да получи Нобелова награда за мир, имайки предвид какво прави, за да спасява човешки животи в Средиземно море. Той обаче отхвърля критики, насочени към Европа, обвинявана, че е оставила Италия сама да се справя с миграционната криза.

"Това не е истина. От самото начало казвам, че трагедията на имиграцията не може да бъде само проблем на Гърция или на Италия, а трябва да се възприема като европейски проблем", подчертава Юнкер.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?