Италия въведе безпрецедентна карантина, обхващаща 16 милиона души

Италия въведе безпрецедентна карантина, обхващаща 16 милиона души

Италианското правителство разпореди под карантина да бъде поставено една четвърт от населението на страната в обширна зона, простираща се от икономическата столица Милано до града-магнит за туристите Венеция. Целта е да се предотврати разпространението на новия коронавирус, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Това е безпрецедентна мярка", обяви през нощта италианският премиер Джузепе Конте преди спешното публикуване на постановлението в Държавния вестник. Мярката ще бъде в сила до 3 април.

"Ще успеем да спрем епидемията", заяви Конте.

По време на карантината ще бъдат ограничени влизанията и излизанията в засегнатата зона.

Засегнати са цялата област Ломбардия с централен град Милано, както и 14 провинции в северните области Венето, Пиемонте, Марке и Емилия-Романя, посочва АНСА. Тези 14-те гореспоменати провинции са Модена, Парма, Пиаченца, Реджо Емилия, Римини, Пезаро и Урбино, Алесандрия, Асти, Новара, Вербано Кузио Осола, Верчели, Падова, Тревизо, Венеция, пояснява АНСА.

Само Милано е с население най-малко 1.4 милиона души. Десет млн. души живеят в областта Ломбардия, която е икономическият и промишлен бял дроб на Италия, посочва Франс прес. Засегнати от карантината ще бъдат 16 милиона души общо в областта

Ломбардия и 14-те провинции в другите северни италиански области.

Засега няма информации как това ще се отрази на италианската борса, която е със седалище в Милано.

Италианският премиер отчете, че взетите мерки налагат жертви и причиняват неудобства, но припомни, че сега е моментът хората да се покажат отговорни: "Ние трябва да се грижим за нашето здраве и за това на нашите близки, за нашите родители, но също и за нашите баби и дядовци, защото открихме, че основно те, най-възрастните хора, са най-изложени на риск".

В зоната на карантината всички училища, музей, спортни зали, театри и културни центрове ще останат затворени.

Баровете и ресторантите могат да бъдат отворени, но само от 6 до 18 ч. и при условие, че вътре може да се спазва дистанцията за безопасност от най-малко метър между клиентите.

Ограничават се и придвижванията вътре в самата зона. Трябва да се избягват тези придвижвания, освен ако не са мотивирани от спешни или професионални мотиви.

Силите на реда ще имат правото да искат от гражданите на засегнатите от мярката зони да аргументират придвижването си.

Магазините ще трябва да спазват дистанцията за безопасност между клиентите и ако не могат да го направят трябва да затворят. Достъпът до тях ще трябва да е такъв, че да се ограничават струпванията на много хора.

Съгласно мярката достъпът на семействата и близките на пациенти в болниците, спешните отделения или старческите домове ще бъде ограничен.

В учрежденията заседанията ще трябва да бъдат отложени и да се отдаде привилегия на работата от вкъщи.

Що се касае до храмовете, те ще могат да останат отворени, но при условие че се управата им вземе мерки, за да се избегне струпване на много хора.

Новината за карантината изтече в италиански медии още в събота и породи трескаво вечерно пазаруване в магазините, които обичайно по това време са пусти. Много хора, поризхождащи от Южна Италия, се озоваха и на двете основни гари в Милано в опит да хванат влаковете за там, преди да влязат в сила ограниченията, пишат италиански издания.

В събота властите на Италия съобщиха за 233 починали заразени от коронавируса пациенти. Италия е на първо място в Европа по мащабите на епидемията и на трето място в света, след огнището Китай и след Южна Корея.

Италианската авиокомпания Alitalia обяви, че спира всички вътрешни и международни полети от и до летище Малпенса в Милано от 9 март, предаде Ройтерс. Авиопревозвачът ще извършва само вътрешни полети от и до другото миланско летище, Линате, а международните дестинации ще бъдат обслужвани от Рим.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа