Италия възобнови връщането на нелегални имигранти в Либия въпреки протеста на ООН

Италия възобнови в сряда принудителното връщане на нелегални имигранти към Либия, въпреки критиките на правозащитници и на ООН, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Група от 90 имигранти, пристигнали нелегално на италианския остров Лампедуза, пое обратно към Либия с военен самолет от малкото летище на острова. Имигрантите - всичките мъже, бяха с ръце, вързани отпред с пластмасови върви, уточни АФП. Нелегалните бежанци бяха ескортирани от цивилни полицаи в спортно облекло.

Сицилианският общински съветник от партията на Зелените Калоджеро Мичике пристигна в Лампедуза специално от Палермо, за да протестира срещу експулсирането на нелегалните имигранти. Според него не бива Италия да предава "човешки същества в ръцете на Кадафи, който до неотдавна бе смятан за международен терорист". Той подчерта, че "Либия не е страна, която гарантира спазването на човешките права".

Мичике възропта и когато му бе забранен достъпът до лагера за временно настаняване на имигранти в Лампедуза.

Върховният комисар на ООН за бежанците Рууд Люберс във вторник също поиска достъп до имигрантите преди да ги експулсират. Според говорител на Комисариата обаче молбата му засега не е удовлетворена, информира Ройтерс.

Срещу принудителното връщане на нелегалните имигранти в Либия протестираха и правозащитни организации, които обвиниха Италия, че дори не оставя време на бежанците да подадат молба за убежище.

Амнести интернешънъл и Лекари без граници окачествиха експулсирането на нелегални имигранти като "насилствено и произволно".

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?