Италия вече е страната с най-много смъртни случаи от коронавирус в Европа

Италия вече е страната с най-много смъртни случаи от коронавирус в Европа

Италия задмина Великобритания и стана страната с най-много смъртни случаи на хора с Covid-19 в Европа, съобщи Асошиейтед прес.

Италия регистрира в неделя 484 смъртни случая, което е най-малкият брой от около месец насам. Въпреки това общият брой на жертвите на пандемията в страната достигна 64 520, докато смъртните случаи във Великобритания са 64 267 по данни на университета "Джонс Хопкинс".

Една причините за големия брой смъртни случаи в Италия е, че тя бе първата страна в Европа, засегната от пандемията и лекарите трябваше да се борят с до голяма степен непознат вирус. Освен това Италия има по-лошо съотношение между медицински персонал и пациенти в сравнение с други европейски страни. Почти един на всеки 30 италианци се е заразил с новия коронавирус от февруари насам, когато Италия стана първата западна държава, ударена от пандемията.

Тълпи заляха в неделя улиците на градове в Италия и принудиха полицията в Рим да затвори някои популярни места, като Фонтана ди Треви, докато правителството обсъжда кои ограничения да остави в сила в периода на коледните празници, съобщава Ройтерс.

Смекчаването на някои от ограничителните мерки, наложени в Рим миналия месец в борбата с пандемията, изкара тълпи от хора по огрените от слънцето улици на града, засилвайки тревогите от възможен взрив на инфекциите през януари.

"Всички основни информационни сайтове са пълни със снимки от градски центрове с неприемливо големи струпвания на хора", заяви пред местна телевизия Доменико Аркури, който е специален комисар за извънредната ситуация в здравеопазването. "Не искаме да виждаме това отново, трябва на всяка цена да избегнем трета вълна. Ще бъде наистина сложно да започнем кампанията по ваксиниране при нарастване на случаите", допълни той.

Италия се надява да започне ваксинациите между 12 и 15 януари.

На извънредна среща в неделя правителството обсъди дали да смекчи забраната, която в момента не разрешава на хората да напускат родните си градове на Коледа, като позволи изключение за малките градове.

Винченцо де Лука, управител на областта Кампания, каза, че ще се бори срещу подобна мярка.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?