Италия вижда "светлина в края на тунела" с намаляването на новите смъртни случаи

Германия, Белгия и Нидерландия отчитат забавяне при новите случаи на заразата

Италия вижда "светлина в края на тунела" с намаляването на новите смъртни случаи

За последните 24 часа от новия коронавирус в Италия са починали 602 души, с което общият брой на жертвите става 6078 души, съобщи италианската Служба за гражданска защита, цитирана от Ройтерс.

В неделя починалите бяха 651, в събота - 793, а в петък - 627 души. За днес повишението на смъртните случаи е 11 процента, в неделя то е било 10,4 процента, а преди две седмици беше около 20 процента дневно.

Броят на оздравелите е нараснал с близо 6 процента до 7432 души, а броят на пациенти в интензивни отделения се е увеличил с 6,5 процента до 3204 души.

"Днес мога да кажа, че положителната тенденция се потвърждава", каза ръководителят на здравната служба на област Ломбардия Джулио Галера.

"Още не е дошло времето да обявим победа, напротив, сега трябва да сме по-съсредоточени от всякога, но виждаме светлина в края на тунела", каза той.

Ломбардия остава най-засегнатата от коронавируса област в Италия с 28 761 заразени и 3776 починали. Тя обаче е регистрирала и 6075 оздравели, а броят на хората в болници е спаднал с почти 200 души до 9266 пациенти.

Това е първият спад на този показател от избухването на епидемията преди месец, подчерта Галера.

Пандемията от новия коронавирус отне живота на повече от 15 000 души по целия свят. Това показва статистиката на Франс прес, изготвена въз основа на официални данни към 11.00 ч по Гринуич (13 ч. българско време) в понеделник.

Общо починалите са 15 189 души, от които преобладаващото мнозинство са в Европа (9197).

Италия е най-засегнатата страна пред Китай (3270), който бе първоначално огнище на заразата, и Испания (2182).

С 1395 нови смъртни случая за последното денонощие от общо 172 238 официално потвърдени случая на заразата Европа също е и континентът, където пандемията се разраства най-бързо.

По брой на заразените с коронавируса Съединените щати са близо до третото място в света.

Някои страни, като Германия, Белгия и Нидерландия отчитат известно забавяне на темповете на нарастване на новите случаи на заразата.

Броят на починалите от коронавируса в Испания достигна 2182, като нарасна с 462 души за едно денонощие, съобщи в понеделник испанското здравно министерство.Броят на регистрираните случаи на заразени с коронавирус в Испания нарасна за едно денонощие от 28 572 на 33 089.3355 пациенти са оздравели.

В Испания вече има около 4000 медицински работници, заразени с коронавируса, което се равнява на повече от един на всеки десет от общия брой потвърдени случаи

Броят на починалите от КОВИД-19 във Франция за едно денонощие (до снощи) се увеличи със 112, достигайки 674, съобщи главният санитарен инспектор на страната Жером Саломон.Броят на заразените с коронавируса е нараснал със 1559, достигайки общо 16 018. От тях в момента в болница се намират 7240 души, като 1746 са в тежко състояние.

Снощи френският парламент одобри законопроект, който позволява на правителството да обяви "извънредно медицинско положение" с цел по-успешна борба с пандемията от коронавируса. Френският президент Еманюел Макрон е казал на представители на ръководства на религиозни общности, че е против идеята за въвеждане на национална карантина във Франциясъобщи близък до участник в срещата източник, цитиран от Ройтерс.

Увеличаването на новите случаи на заразяване с коронавирус в Германия се забавя, заявиха в понеделник германските здравни власти, цитирани от ДПА.Без засега да даде конкретни числа, ръководителят на института "Роберт Кох" в Берлин Лотар Вилер изрази оптимизъм, че мерките срещу коронавируса вече дават видим резултат.

Белгийските власти също отчетоха спад в броя на новите случаи. За последното денонощие положителни проби са дали още 342 души, при 558 в петък и 586 в събота. Здравните власти заявяват, че данните отговарят на предварителните им очаквания, както и че въведените миналата седмица мерки, сред които ограниченията за придвижване, предстои да дадат отражение на общата картина.В болниците в страната от началото на епидемията са приети 1643 души, от които 322 са в спешно отделение. Досега броят на починалите от болестта е 88.

Броят на потвърдените случаи на заразени в Нидерландия за последното денонощие е нараснал с 13 процента и вече има 545 новозаразени, с което общият им брой достигна 4 749, а починалите от вчера до днес са 34, съобщиха здравните власти, цитирани от Ройтерс.

Броят на заразените обаче, е нараснал процентно най-малко от установяването на първия заразен в Нидерландия на 27 февруари.

Смъртните случаи се увеличиха на 213. Починалите са между 55 и 97-годишни, като средната им възраст е 82 години.

Още 54 души са починали във Великобритания от коронавируса, с което смъртните случаи станаха общо 335, съобщи правителството. Броят на потвърдените случаи на инфекция днес нарасна до 6650 спрямо 5683 вчера.Вчера британският премиер Борис Джонсън, че ще наложи полицейски час и забрани за пътуване, ако британците не започнат да действат отговорно в борбата срещу разпространението на коронавируса.

Броят на починалите от КОВИД-19 в САЩ са над 415, а на заразените надхвърли 32 000, по данни на Ройтерс.Сенаторът от щата Кентъки Ранд Пол стана първият сенатор, обявил че е дал положителен тест за коронавируса.

Броят на заразените в Иран нарасна през изтеклото денонощие с 1411 души и болните вече са 23 049. Новите смъртни случаи са 127, а общият брой на починалите от болестта - 1812.По официални данни 8376 от иранските болни вече са оздравели.

Жителите на китайския град Ухан, където през декември беше установен новият коронавирус, имат право да се върнат на работа, а общественият транспорт тръгва отново след два месеца карантина.Китай обяви днес, че за пети пореден ден в този мегаполис с 11-милионно население няма нито един случай на заразяване.

Живеещите в Ухан, които са в добро здраве, вече могат да се движат из града и да ползват автобус или метро срещу представяне на лична карта. Здравите хора могат също да се върнат на работното си място, ако имат разрешение, издадено от работодателя им.Освен това, жителите на Ухан имат право да напускат града към други части на околната провинция Хубей, ако са дали отрицателни проби за Ковид -19 и разполагат с медицинско свидетелство.

На територията на Китай като цяло са регистрирани 39 случая, които са били привнесени от чужбина.

Южна Корея съобщи за нови 64 заразени от коронавируса, което е най-малкото увеличение от близо месец, съобщиКорейските центрове за борба със заразните заболявания.Общо броят на заразените в страната достигна 8961. 47 от новозаразените са пристигнали от чужбина.За предишния ден са регистрирани седем смъртни случая, с което броят на жертвите на епидемията достигна 111. Повечето от починалите вчера са били възрастни хора, които са страдали и от други заболявания.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?