Италия все още чака извинение от Париж

Макрон провел "сърдечен разговор" с Джузепе Конте в разгара на дипломатическата криза

Джузепе Конте и Еманюел Макрон

Италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо заяви, че все още очаква извинение от френския президент Еманюел Макрон заради критичните му коментари за имиграционната политика на Италия отпреди два дни, предаде Ройтерс.


Макрон каза Италия е действала "цинично и безотговорно", като затвори пристанищата си за мигрантски кораб по-рано тази седмица, причинявайки остър дипломатически спор между двете страни. В резултат на неразбирателството новият италиански премиер Джузепе Конте обмисля да отложи срещата си с френския президнет, планирана за утре, отбелязва Ройтерс.


"Чакаме извинение. Ако получим такова, ще можем да тръгнем по нов път", каза Ди Майо пред италианско радио. Той добави, че "все още има време да се направи крачка назад, да се поднесе извинение и да се започне отначало".


Президентът на Франция Еманюел Макрон проведе тази нощ "сърдечен разговор" с италианския премиер Джузепе Конте в разгара на дипломатическата криза между двете страни, предаде междувременно Франс прес, като се позова на френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо.


"Бихме желали Джузепе Конте да пристигне", посочи тя тази сутрин пред радио "Европа 1" по повод насрочената за утре визита на италианския министър-председател в Париж, която Рим заплашва да отмени, ако Франция не поднесе извинения след изявления на Макрон, сметнати от италианските власти за "неприемливи".


"Имаме нужда от диалог с Италия, тя е важен наш партньор, важен съсед. Президентът и Джузепе Конте се видяха за кратко на срещата на Г-7 в Канада, ще е интересно и полезно да се видят за по-дълго", каза Натали Лоазо.


"Никой никого не поучава", увери тя, запитана за думите на Макрон, като припомни и "достойните за съжаление италиански изказвания за Франция".


Френската министърка призова страните да оставят тази полемика. Миналата година Франция посрещна рекорден брой търсещи убежище; тя е втора в ЕС по брой на приетите кандидати за убежище, прехвърляни от Гърция и от Италия, отбеляза тя.


"Поемаме своя дял и работим в тясно сътрудничество с Италия", подчерта Лоазо. "Опитваме се заедно с Италия да стабилизираме Либия. Издирваме в Нигер и Чад търсещи убежище, за да им спестим прекосяването на Средиземно море и на Либия", изброи тя.


"Вършим много неща, но Европа наистина трябва да прави повече и да действа по-добре, за да подпомогне Италия", заключи френската министърка.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа