Надпреварата за поста "външен министър" на ЕС

Италия все пак номинира Федерика Могерини за еврокомисар

Италиански медии критикуват премиера Ренци за решението му

Федерика Могерини

Италия официално номинира външния си министър Федерика Могерини за член на следващата Европейска комисия, уточнявайки, че Могерини е кандидат за поста на върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, предаде Франс прес в петък.

Премиерът Матео Ренци от няколко седмици настоява пред колегите си държавни лидери в ЕС да предпочетат Могерини за наследник на сегашния европейски първи дипломат, британката Катрин Аштън. Кандидатурата на Могерини обаче се натъкна на силна съпротива от някои източни държави членки, които смятат, че тя изпитва прекалено големи симпатии към Русия.

Именно поради тази причина в последните дни се появиха твърденията, че кандидатурата на Могерини вече е отпаднала и че Ренци се готви да номинира за същия пост, който е втори по ранг в Европейската комисия, бившия лидер на своята партия, бивш италиански премиер и външен министър Масимо д'Алема. Възможно е обаче да не е успял на убеди д'Алема да приеме тази номинация.

Връщането на Могерини, при това вече като официална номинация, отново намалява шансовете за външнополитически представител на ЕС на Кристалина Георгиева, която вероятно също ще бъде номинирана официално от задаващото се служебно правителство. По всеобщо признание на страната на българката са опитът ѝ и представянето ѝ като комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Предимството на Могерини е в принадлежността ѝ към левицата, тъй се смята, че най-вероятно в пакетната сделка за най-високите постове постът на върховният представител за външната политика ще бъде даден на Партията на европейските социалисти.

В борбата за този пост от важно значение е и още едно обстоятелство - избраният председател на следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер е загрижен заради отказа на държавите членки да номинират жени за неговия екип и се опасява да не би заради това Европейският парламент да откаже да одобри състава на Комисията на насроченото за октомври гласуване.

Желанието на парламента и амбицията на Юнкер е в следващата ЕК да има поне 9 жени, колкото са те и в сегашната. Досега обаче женските имена сред официално заявените или очаквани с голяма доза сигурност кандидати са далеч по-малко - на чешкия министър на регионалното развитие Вера Юрова, да сегашните еврокомисари Кристалина Георгиева и шведката Сесилия Малмстрьом, и вече на Федерика Могерини.

В петък бе потвърдено и очакването, че сред кандидатите за висшия външнополитически пост ще е и полският външен министър Радослав Шикорски. Той е идеален кандидат да замени британката Катрин Аштън , заяви полският премиер Доналд Туск, цитиран от Франс прес.

"Шикорски е, според "Право и справедливост" (консервативната опозиция в страната) твърде мек спрямо Русия, а според европейски политици, той е твърде твърд. Всички го намират за компетентен, следователно е идеален", написа Туск в Туитър.

Полската осведомителна агенция ПАП съобщи вчера, цитирайки източници от правителството, че кандидатурата на Шикорски вече е била представена от Туск. Говорителят на полското външно министерство Марчин Войчеховски отказа засега да коментира тези съобщения.

Италиански медии критикуват премиера Ренци за решението му

Под заглавие "Ренци рискува да му прекършат вратните прешлени в Европа" италианският всекидневник "Либеро куотидиано" изтъква, цитиран от БТА, че италианският премиер е нарушил правилата. "Този подход на Ренци катурва дипломатическия протокол на европейската централа. Практиката е страните членки да поднасят имена и личности на Брюксел, без да уточняват постове. Възлагането на постове и делегирането на права е функция на председателя на ЕК, в случая Юнкер. Писмото на Ренци звучи като налагане на европейската централа (да даде поста) на Могерини, за която трябва да се припомни, че вече получи отказите на 11 страни да бъде номинирана за (титуляр) на външната политика и сигурността", подчертава "Либеро куотидиано".

Коментарите в италианските медии, съобщава БТА от Рим, се свеждат до два основни момента – италианският премиер залага както на претенциите на Партията на европейските социалисти (ПЕС) да получи един от най-важните постове, така и на нейния ултиматум ЕК да включва не по-малко от девет жени.

"ПЕС има не само правото, но и задължението да излъчи върховен представител (на ЕС по външната политика и сигурността) в рамките на конфигурация, при която председателството на ЕК се падна на (излъчения от Европейската народна партия) Юнкер", цитира всекидневникът "Стампа" изказване на Ренци на заседание на ръководството на оглавяваната от него Демократическа партия.

"Малко остават кандидатките в сравнение с деветте кандидатури на жени, посочени от председателя на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц като минимална квота. Ето защо Юнкер се подготвя да преговаря с отделните държави, от които може да поиска замяна на кандидатите, но едва след като срещата на върха на 30 август твърдо се произнесе дали върховният представител по външната политика и сигурността ще се титулува "господин" или "госпожа" и кои ще бъдат новите председатели на Съвета на ЕС и на Еврогрупата.

Главоблъсканицата, която очаква Юнкер, е разпределението на портфейлите. Устремът на Могерини да стане "Мадам Външна политика" е възпрепятстван от Георгиева, която макар и да не е официална кандидатка, е предпочитана от Юнкер, защото освен всичко друго ще успокои протестиращите източноевропейски страни, които смятат италианката за прекалено близка до Русия.

Бившият люксембургски премиер започна да си избистря идеите за разпределение на портфейлите. Вече даде да се разбере, че няма да компенсира пренебрегването на някои държави от страна на Европейския съвет на 30 август. С други думи, жестоко греши онзи, който смята, че ще получи "компенсации" под формата на важни постове в ЕК, след като е загубил в надпреварата за "топ позициите".

Комисията не е работилница - казва Юнкер - който междувременно напредва в операциите по "институционална хирургия" с цел да бъдат зачетени както стремежите на отделните държави, така и наложеното в редица случаи вето", заключава "Стампа".


Държавните и правителствените ръководители на ЕС ще се съберат на 30 август, за да се опитат да разпределят портфейлите в следващата ЕК, за чийто председател беше избран бившият премиер на Люксембург Жан Клод Юнкер. По принцип решенията на срещите на върха се вземат с консенсус, така че за назначенията по върховете на ЕС ще се търси приемлив за всички страни членки компромис.

Само две страни не са номинирали свои кандидат-комисари до вчера, когато изтече поставеният от Жан-Клод Юнкер срок - едната е България, другата - Белгия, съобщи БНР в петък.

Белгия все още няма номинация по причини, сходни с българските - в Брюксел вече трети месец продължават преговорите за сформиране на ново федерално правителство, очаква се споразумение до средата на този месец, когато ще бъде предложен и кандидат-комисар.

Имената на претендентите от 22 държави вече са ясни, три страни са представили списък с по няколко имена, също три засега не огласяват своя избор - това са Кипър, Холандия и Дания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?