Италия забърка нов дипломатически спор около спасени мигранти

Матео Салвини

Италианските власти няма да върнат в Либия 177-те мигранти, оказали се в епицентъра на дипломатически спор. Това ще стане, ако ЕС предприеме действия да ги разпредели из съюза, заяви италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини, цитиран от ДПА.

Мигрантите се намират на кораба на италианската брегова охрана "Дичоти", който ги спаси в четвъртък в зоната за спасително-издирвателни операции на Малта. Оттогава Валета и Рим спорят чия е отговорността за приема на мигрантите.

Корабът може да акостира и в Италия, стига 177-те мигранти да бъдат разпределени в различни страни "в духа на европейска солидарност", заяви Салвини пред италианската телевизия. Така той отстъпи от вчерашното си изказване, в което заплаши да изпрати мигрантите обратно в Либия.

ЕС и ООН нееднократно са предупреждавали, че връщането на морските мигранти в Либия, където са изложени на риск от тормоз и изтезания, ще бъде незаконно. През 2012 г. Европейският съд по правата на човека осъди Италия по този въпрос.

Преди изявлението на Салвини италианското министерство на външните работи посочи, че официално е поискало от Еврокомисията да координира разпределянето на 177-те мигранти от "Дичоти" в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа