Италия започна експулсирането на румънци

Италия започна експулсирането на румънци

Италианските власти започнаха експулсирането на румънски имигранти с криминални досиета, съгласно приетия наскоро нов указ, който може да бъде използван срещу граждани на ЕС, смятани за опасни за страната.

Мерките бяха спешно предприети в отговор на убийства на жени в Рим, извършени, както се твърди, от нелегални румънски имигранти.

Италианското правителство прие извънредно законодателство, което позволи бързо депортиране на имигранти, обвинени за криминални престъпления.

Румъния от своя страна предупреди за ксенофобска вълна срещу румънците в Италия.

Четирима румънци бяха експулсирани от властите в Милано в петък вечерта. В събота са експулсирани още 20 души.

ББС отбелязва, че не е ясно дали новите нормативни мерки ще издържат проверката на европейското законодателство, което позволява на гражданите на ЕС да пътуват свободно на територията на страните членки.

Румънският министър-председател Калин Попеску Таричану скоро заминава за Рим за извънредни разговори с колегата си Романо Проди.

Напрежението достигна критична точка в края на октомври, когато Николае Ромулос Майлат – румънски гражданин и нелегален имигрант – бе обвинен за убийството на Джована Реджани в Рим.

Румънските власти определиха Майлат като етнически румънец (циганин). Той е живял в нелегално селище в покрайнините на Рим, населено предимно с роми. През почивните дни незаконните временни постройки бяха разрушени от италианските власти.

Над 550 000 румънци пребивават в Италия, което е 1% от общия брой на населението.

Близо 1 500 чужденци са заплашени от експулсиране съгласно новото законодателство, което все още не е гласувано в парламента на страната, съобщават италианските медии.

Според италианските власти чужденци, предимно румънци, са виновни за 76 убийства, станали от юни досега.

Последният случай, който взриви общественото мнение, бе миналия вторник, когато 47-годишната Реджани, съпруга на италиански военен, бе нападната, ограбена и пребита до смърт от 25-годишния румънски имигрант Майлат, близо до метростанция в Рим.

Според данни на властите, около 1 000 румънци, основно от ромски произход, пристигат в Италия всеки месец, откакто Румъния се присъедини към ЕС през януари т.г. Много от тях живеят в лагери край градовете и се занимават с разнообразна престъпна дейност като дребни кражби, но също така обири и убийства.

В неделя румънският президент Траян Бъсеску осъди нападенията срещу румънци в чужбина и нарушаването на техните права. Това стана след като два дни по-рано маскирани мъже пребиха четирима румънци пред супермаркет в Рим. Италианските власти окачествиха нападението като расистка проява.

"Аз осъждам всяка проява на насилие срещу румънски граждани, както и всякакви изявления, подбуждащи хората да нарушават гражданските права на румънски граждани, независимо къде се намират в ЕС", заяви Бъсеску.

Той разкритикува новия указ, подписан миналата седмица от Романо Проди. "Импровизирани мерки, всяващи страх и будещи омраза могат да бъдат несправедливи и да имат обратен ефект", заяви румънският президент.

Еврокомисарят по правосъдието Франко Фратини обаче заяви, че действията на италианското правителство са в унисон с разпоредбите на ЕС за гражданите, които живеят в други страни членки.

”Това, което трябва да се направи, е просто. Отидете в номадски лагер в Рим, например, и ги запитайте: “Може ли да ни кажете къде живеете?” Ако ви отговорят, че не знаят, ги вземате и ги връщате обратно в Румъния. Ето по този начин работи европейската директива”, каза Фратини, цитиран от британския вестник “Телеграф”.

Италианският еврокомисар също така поиска италианските власти да разрушат лагерите, за да допуснат румънците да се върнат обратно там, за да не може Букурещ каже, че не може да ги приеме обратно.

Споделяне

Още от Свят