Италия засега отказва на Германия споразумение за връщане на бежанци

Германия, Италия и Австрия искат Европа "да смени предавката“ по въпросите на миграцията

Хорст Зеехофер, Херберт Кикъл и Матео Салвини по време на срещата им Инсбрук

Италия няма да се съгласи на споразумение, по силата на което да приема обратно мигранти от Германия, докато ЕС не предприеме действия за защита на външните си граници и не започне да споделя миграционното бреме. Това заяви италианският вътрешен министър Матео Салвини, цитиран от ДПА.


Салвини заяви пред репортери след среща с германския си колега Хорст Зеехофер, че тези условия трябва да бъдат изпълнени, "преди да приемем и един мигрант в Италия".


Въпреки твърдата позиция на Салвини, Зеехофер заяви, че се надява да бъде постигнато споразумение до края на юли или началото на август за връщане в Италия на кандидатите за убежище, регистрирали се първо там.


Салвини каза, че двамата със Зеехофер имат "обща цел: по-малко пристигнали кораби, по-малко загинали, по-малко мигранти както в Италия, така и в Германия".


Двамата разговаряха в навечерието на среща в астрийския град Инсбрук на министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС, посветена на миграционния въпрос, която започна в четвъртък.

Германия, Италия и Австрия искат Европа "да смени предавката“

 

Германия, Италия и Австрия възнамеряват да работят в по-тясно сътрудничество, за да бъде въведен ред в сегашната ситуация с миграцията в Европейския съюз, заявиха министрите на вътрешните работи на трите страни в кулоарите на заседанието на Съвета на ЕС по вътрешни работи в Инсбрук, цитирани от ДПА.

 

"Несъмнено целта е да накараме Европа да смени предавката", каза италианският вътрешен министър Матео Салвини след разговори с германския и австрийския си колега, Хорст Зеехофер и Херберт Кикъл.


По думите на Салвини приоритетите трябва да са следните: опазване на външните граници на Европейския съюз; оказване на подкрепа така, че мигрантите да не предприемат пътувания към Европа; връщане на мигрантите с отхвърлени молби; и подкрепа за спасителните операции на Либия в Средиземно море.


"Обединихме се около мнението, че искаме да въведем ред по този въпрос, защото прекалено дълго преобладаваше безредието", заяви Зеехофер.


Кикъл каза, че трите страни искат "да изпратят ясното послание на света и особено на трафикантите, че за в бъдеще вече няма да бъде възможно и не бива да бъде възможно да стъпваш на европейска земя, ако нямаш право на закрила".


Зеехофер посочи, че той и колегите му - и тримата са с твърдолинейни позиции за миграцията - искат европейски решения, но допълни, че и "тримата знаят, че това ще бъде изключително трудна задача".


По-рано тази седмица Кикъл влезе в новините с предложение на бежанците да не се позволява да подават молби за убежище в ЕС, посолства на ЕС или в планираните "платформи за дебаркиране". Вместо това Европейският съюз може да подбере най-уязвимите бежанци в бежански лагери край кризисните региони, заяви той.


Снощи обаче Кикъл каза, че би било преждевременно този план да се обсъжда днес в Инсбрук.

Споделяне

Още от Европа