ИТАР-ТАСС: Русия е готова да работи с Франция за изграждането на АЕЦ "Белене"

Руските ядрени специалисти са готови да участват заедно с френските си колеги в търга за българската атомна електроцентрала "Белене", предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на представител на Федералната агенция за атомна енергия на Русия (Росатом).

Официалният представител на Росатом Николай Шингарев подчерта, че "руските и френските ядрени специалисти имат положителен опит в подобно тясно сътрудничество". Като пример той даде руско-френското сътрудничество при оборудването на китайската АЕЦ "Тянван".

Според Шингарев желанието е в АЕЦ "Белене" да се строят аналогични енергоблокове. На площадката в Белене предмет на руско-френското сътрудничество може да бъде построяването на "ядрения остров" (реактор и турбина) от руски компании, като системите за управление, контрол и безопасност бъдат дело на френски фирми, обясни той.

В полза на сътрудничеството между Русия и Франция на световния ядрен енергиен пазар говори и фактът, че вече много години руски и френски производители на ядрено гориво имат съвместни доставки за атомни електроцентрали в много страни, допълни Шингарев.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?