ИТН, ДПС и "Изправи се" гласуваха за спешно избиране на нов управител на БНБ (обновена)

Бюджетната комисия прие процедурни правила за кадровата рокада

Снимка: Архив

Разединеният парламент се заема спешно с избирането на нов управител на Българската народна банка (БНБ). Бързото провеждане на процедурата - със съкратени срокове, бе одобрено в четвъртък на заседание на бюджетната комисия от "Има такъв народ", ДПС и Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме". Предстои гласуване и в пленарна зала, като управителят и подуправителите се избират с обикновено мнозинство, но практиката досега е за кандидатите за тези ключови постове да се избират с по-широка парламентарна подкрепа.

Още на втория ден след създаването на бюджетната комисия се оказа, че председателят ѝ Любомир Каримански от "Има такъв народ" е внесъл в дневния ред точка за приемането на процедурни правила по случая. Те бяха приети с 12 гласа "за" - от всички без ГЕРБ и БСП. Предложеното от Каримански скъсяване на сроковете бе одобрено от ИТН, ДПС и Мария Капон (ИБГНИ), стана ясно при гласуването в комисия. Така парламентарните групи ще имат едва три работни дни да номинират кандидати. От ИТН аргументираха бързането с факта, че отдавна се знаело, че три от мандатите в ръководството на централната банка изтичат.

Мандатът на управителя Димитър Радев, назначен с подкрепата на ГЕРБ, изтече на 15 юли, а на подуправителя, ръководител на управление "Банково" Нина Стоянова – на 29 юли. Към тях ИТН ще добави и предсрочен избор на подуправител, ръководител на управление "Емисионно". Мандатът на сегашния титуляр Калин Христов изтича на 24 октомври, но по закон избирането на негов приемник на поста може да стане и предсрочно.

Йордан Цонев от ДПС призова депутатите да стартират процедурата само ако сроковете са такива, че да има шанс 46-ото Народно събрание да я довърши. Иначе по-добре било тя изобщо да не започва. Оказа се обаче, че няма консенсус по въпроса дали парламент с кратък хоризонт е редно да избира управител на централната банка с мандат, в който България ще се опита да влезе в еврозоната. "Ние не търсим чистачка или продавачка в плод-зеленчук, а най-добрата кандидатура за управител на БНБ. Това не е никак лесно", коментира Кирил Ананиев от ГЕРБ. От ИТН признаха, че действително не се търси "краставичар", но все пак гласуваха за ускоряване на процедурата, заради което Ананиев заподозря, че "човекът вече е определен".

Самият Любомир Каримански, който е обсъждан за вероятен наследник на Димитър Радев, е банкер с дългогодишен мениджърски опит. По време на няколко публични изяви през последните месеци той отправи остри критики към работата на БНБ.

"В последните 6 години бях принуден да не работя в българските банки поради една причина – натиска през БНБ върху мен", заяви Любомир Каримански в интервю за "Банкеръ" в края на юни. Той каза още, че БНБ не е взела необходимите мерки по отношение на безобразията в Българската банка за развитие (ББР), не е защитила и обществения интерес във връзка със сделката на предишното правителство за покупката на дял от ПИБ.

Каримански е недоволен и от случващото се в ресора на подуправителя Нина Стоянова – платежен надзор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?