Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ИТН и ГЕРБ искат парламентът да задължи столичното парно да работи незаконно

От 2012 г. нищо не е направено за свиване на азотните окиси, сега обещания за 36 месеца да влязат в евронормите

15 коментара
ИТН и ГЕРБ искат парламентът да задължи столичното парно да работи незаконно

Партията с най-голямо мнозинство в парламента – "Има такъв народ" (ИТН) и бившите управляващи ГЕРБ ще внесат директно в пленарна зала предложение парламентът официално да задължи "Топлофикация София" да продължи да работи незаконно.

Вече година общинското дружество не отговаря на европейското и националното законодателство за пределно допустимите изхвърляни емисии азотни окиси във въздуха, а Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) през юли 2021 г. окончателно му отказва изключване от изискванията, тъй като не може да докаже, че ще направи необходимите инвестиции. "Топлофикация София" е заявила още през 2012 г. намерения за намаляване на емисиите от азотни окиси от 200 мг на кубичен метър на 100 мг. Сега оправдава неизпълнението с това, че планираните технологии не били пригодни към системите от 1960-те години и нямало да помогнат за намаляване на емисиите. Сега се очаквало да излезе анализът на наетата от американското правителство компания за технологичните промени. Те можело да се реализират за 36 месеца, затова им трябвала отсрочката, която обаче се оказва, че няма как да бъде дадена законно.

Това стана ясно на заседанието на парламентарната комисия по енергетика и климат във вторник след продължила близо два часа дискусия за правния проблем на дружеството. Негов принципал е Столична община, чието управление от 2005 г. насам е доминирано неизменно от ГЕРБ. По време на заседанието представителите на ГЕРБ се опитаха да изкарат едва ли не виновен за тази ситуация служебния екоминистър Асен Личев, тъй като в неговия мандат топлофикацията получава отказа за дерогация, което автоматично я прави нарушител на екоизискванията. Това би трябвало да ѝ носи санкции от страна на регионалната екоинспекция, а България на свой ред е заплашена от наказателна процедура от Европейската комисия.

Индулгенция за неспазване на закона

Председателят на комисията по енергетика и климат Иван Хиновски от ИТН запозна колегите си с проект на решение, които няколко депутат щели да внесат. Според прочетения текст Народното събрание ще задължи "Топлофикация София" да прилага в следващите 36 месеца мерките, заложени с предишното ѝ комплексно разрешително. Екоминистърът пък ще бъде задължен да предприеме всичко за гарантиране дейността на топлофикацията с цел гарантиране енергийната сигурност на страната като част от националната сигурност.

"Абсурдно е да дадем индулгенция на едно дружество да не спазва закона. Може ли парламентът да каже не спазвайте закона и не ги санкционирайте? Това ще е прецедент да се позволи на определени групи да не спазват законите. Аз утре ще предложа членовете на КЕВР да бъдат освободени от глоби на нарушаване на Закона за движението по пътищата", възмути се Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ).

"Парламентът да даде още три години на "Топлофикация София" да нарушава закона!? От цялата говорилня стана ясно, че не е имала намерение да извършва инвестиции и ние сега да го узаконим това тяхно бездействие", чу се възглас от залата.

Изключения за едно необикновено дружество

Бившият енергиен министър, сега депутат от ГЕРБ, Теменужка Петкова обаче защити идеята: "Тук не става въпрос за едно обикновено дружество, то изпълнява и социални функции, не е търговско дружество и не работи по търговски принципи".

"Единственото бързо решение е в посока подобно решение на българския парламент и няма да е първото такова", каза тя, явно визирайки решението на предишния парламент да задължи "Българския енергиен холдинг" да налее нерегламентирана от Брюксел държавна помощ в дъщерната му ТЕЦ "Марица Изток 2", за да я спаси от фалит.

"Не става въпрос за кое да е дружество, а за важно за енергийната и националната сигурност. Дали в МОСВ е правен анализ, ако допуснем "Топлофикация София" да не работи, как ще се топлят гражданите, след като мрежата на ЧЕЗ няма да издържи? Ще се мине на дърва и въглища и как ще се отрази на въздуха?", каза още Петкова. Същата теза представи шефът на общинската фирма Александър Александров, който преди това каза, че ако заради липсата на дерогация дружеството спре работа, това ще е по-зле за софиянци, отколкото да работи с емисии азотни окиси над разрешената от ЕК норма.

Владислав Панев от "Демократична България" предложи гласуването на подобно решение да бъде отложено, а колегата му Мартин Димитров настоя да се проведат юридически консултации за спорния текст. Хиновски отвърна, че текстът е съгласуван с правната дирекция на Народното събрание и ще бъде внесен от няколко депутати директно в пленарна зала.

Предвид подкрепата на ГЕРБ, ако такова предложение влезе за гласуване, то ще събере мнозинството и има реалните шансове да бъде прието.

"Разбирам, че "Топлофикация София" е единствената такава на Земята, но това е рецептата да отлагаме едно ново "Кремиковци", коментира Арман Бабикян от ИБГНИ

"Нека се намери издържано решение", призова Манолова и заяви, че столичният кмет, председателят на Столичния общински съвет и директорът на "Топлофикация София" трябва да си носят отговорност за това, че толкова време не са предприели нищо за вкарването на дружеството в еконормите.

Софиянци ще се топлят незаконно, докато ги тровят

"Директивите не отразяват особени и неособени дружества. 2012 г. е бил първият ангажимент за внедряване на екомерки и не съм съгласен парламентът да създава правен прецедент", каза друг член на комисията.

"Изглежда софиянци ще се топлят и къпят с незаконно работещо предприятие, докато то ги трови. В момента се опитваме да отлагаме проблема за когато управлява някой друг", коментира Бабикян още докато Асен Личев обясняваше хронологията на казуса.

Служебният екоминистър обясни, че столичното парно веднъж е получило промяна на комплексното си разрешително за работа през 2012 г., когато е обещало инвестиции за постигане на тогавашните еконорми и е било включено в национален план за тези изключения, който е изтекъл през лятото на 2020 г.. Шефът на общинското дружество обаче каза, че тази инвестиция не била направена, защото се оказало, че технологията няма да свали замърсяванията в исканите граници, а пък избраният доставчик на нови котли за две от мощностите попаднал в забранителен списък на ЕК. Отделно Комисията за енергийно и водно регулиране не пожелала да им признае незавършена инвестиция.

Александров каза, че дружеството му обжалва пред съда отказа на Изпълнителната агенция по околна среда да промени комплексното разрешително и да позволи изключението от еконормите.

Независимо от претенциите обаче е факт, че на 17 август 2021 г. е изтекъл срокът, в който вече могат да се одобряват дерогациите и реално дружеството и ИАОС нямат полезен правно допустим ход.

Личев: Предишните са се оклепали

Личев посочи, че от 26 големи горивни инсталации, които у нас трябва да отговарят на нормите за азотните окиси, само "Топлофикация София", ТЕЦ "Сливен" и ТЕЦ "Бобов дол" не са спазили срока за дерогацията, а предишното управление на екоминистерството и ИАОС също е бездействало.

"Аз, като видях какво е закъснението, веднага възложих на ИАОС да подготви дерогацията за ТЕЦ-овете, които са важни за отоплението на гражданите. Изглежда, че никави капиталови мерки не са направени, за да се приспособят инсталациите на София за азотни окиси", каза още екоминистърът

Директорката на ИАОС Росица Карамфирова обясни, че през 2015 г. "Топлофикация София" е обещала да предприеме мерки за намаляване на емисиите, за да получи временна дерогация. През 2018 г. обаче е подадено ново заявление като са променяни редица от предложените мерки. На практика дружеството още от миналия юли е трябвало да спазва пределно допустимите норми за замърсяване с азотни окиси, съгласно определеното им комплексно разрешително.

"Предишната ИАОС се е оклепала и неслучайно са сменени двама директора, защото предшествениците ми са се усетили", коментира Личев и обясни, че не е било възможно сега ИАОС да одобри дерогация, защото в предишното комплексно разрешително вече са заложени норми от 100 мг, каквото е и изискването на европейското и българското законодателство. "Няма как да се дадат други норми", коментира Карамфилова.

"Защо не е използван членът, позволяващ да се определят по-ниски емисионни показатели при технологична невъзможност да бъдат постигнати", попита зам.-председателят на комисията Делян Добрев от ГЕРБ, който бе министър на енергетиката в първия кабинет на ГЕРБ. "Разбирам, че директивата разрешава, законът разрешава, но наредбата не разрешава, защото там са записани други количества", допълни той.

Мая Манолова също се поинтересува дали е възможно да се предприеме промяна на нивата за пределно допустимо замърсяване, но Атанас Костадинов от БСП, който бе зам.-министър на околната среда в правителството на Пламен Орешарски, каза, че няма правна възможност за дерогация и по-либерално отношение спрямо европейската норма.

Без парното - опасност за тока в София

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков посочи пред депутатите, че състоянието на "Топлофикация София" като генериращи мощности е изключително важно за енергийната система. Това са между 100 и 200 МВ електрическа мощност и при отпадане на топлофикацията мрежата ще се натовари с допълнителни 400 – 450 МВ за нуждите за отопление на населението, обясни той.

"При нас идват инвестиционните програми на дружеството и е видно, че от 2017 г. по отношение на инсталациите за азотни оксиди не са похарчени никакви пари. За момента това не създава проблем, но е потенциален проблем за енергийната сигурност. В допълнение дружеството непрекъснато задлъжнява към "Булгаргаз" или БЕХ и картината придобива други краски", каза Живков.

"Гарантирам на софиянци, че те не трябва да очакват проблеми с топлоподаването", заяви шефът на парното Александър Александров. Той обясни, че след промени в инвестиционните намерения за намаляване на замърсяването с азотни окиси през 2019 г. е поет нов курс към технологично обновление на топлофикацията, което би позволило генериращите мощности да поемат екологичните параметри.

Какъв ще е точният курс обаче щяло да стане ясно след анализа на американската компания Black&Veatch Management Consulting, финансирана безвъзмездно с близо 1 млн. долара от Американската агенция за търговия и развитие. Той щял да е готов скоро и през октомври се очаква да бъде представен на Столичния общински съвет.

От 1960-те години - към водорода

"На терен експерти правят разчети каква да е технологичната характеристика и дори да се използва водород, когато цените позволяват това. След този анализ ще е ясно как ще се обнови дружеството, как да се плащат парите към "Булгаргаз" и БЕХ и как да станем екологичен приятел на софиянци", каза Александров.

Той посочи, че първата стъпка за екологизацията на дружеството е проектът за инсталация, в която ще се гори битовият отпадък на София. За проекта за 300 млн. лв., съфинансиран от ЕК, е избран за строител българо-китайски консорциум с партньор турска фирма.

"До края на годината ще имаме план за следващите 36 месеца за качествено нови промени за производството на топлинна и електроенергия. Не искаме безкрайна дерогация, а 36 месеца за привеждане на плана от консултанта", декларира шефът на парното.

"Апокалиптичните картини не са на масата", заяви още Александров, но подчерта, че "няма кой да произведе, замени и пренесе необходимата енергия за отоплението на София". "Спирането ѝ би довело до далеч по-големи екощети отколкото работата ѝ в сегашната конфигурация", каза Александров.

От ЧЕЗ казаха, че при спиране на топлофикацията електроразпределителната мрежа в столицата няма да издържи товара и ще е подложено на риск цялото електроснабдяване на София.

Така и комисията не излезе с предложение за решение на проблема и сега топката е у ИТН и ГЕРБ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

15 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. grainis
  #15

  Вече не помня колко имейла изпратихме на Столична Община с предложение за 100% Карбон-Неутрална БиоТехнология за добив на Зелена Чиста Енергия и Горива с далеч под нормите (80% по-ниски нива) прахови частици, азотни и серни окиси и т.н. и на себестойност, близка до нула.

  Технологията се базира на Осмото Чудо на Света - Свръхбързорастящият (един метър на ден) Бамбук Беема и други, още по-продуктивни хибриди, отглеждан оранжерийно, върху рото-рафтове, във Вертикални Многоетажни Аеропонни Ферми - https://vertikalna-ferma.alle.bg

 2. NervnaKletka
  #14

  Решението е очевидно: Софиянци на студено, за сметка на това дишат "чист" въздух, топлофикацията се спира, забраняват се дървата и въглищата. Такава е "логиката" на неолибералите и "зелените". Да спасим Земята, затривайки икономиката и хората. Ако топлофикацията направи нужните инвестиции със сигурност парното ще е "малко" по-скъпо. А колкото да нарушаването на т.нар. еконорми случая е същият като урана във хасковската вода. Преди допустимите норми бяха по-ниски и хората си я пиеха, без да се раждат деца с 2 глави и 7 крака, ама сега над нормите. Да спрем ТЕЦ-овете, да стоим на студено, да спрем икономиката, да си пускаме опашки и обратно на дървета.

 3. анита хегерланд
  #13

  Явно тук не става въпрос за закона, а за зимата, която предстои.

 4. redoven.chitatel
  #12

  Да се спре парното и токът на един град, в който към момента живее повече от 1/3 от общото население на страната?! Браво, "протестъри"! Ако у някого все още са оставали съмнения в умствения ви капацитет, сега тези съмнения окончателно се разсеяха!

 5. Мазен Кумунис
  #11

  Смешните протестъри така "чегъртат" Бойко Велики, че ГЕРБ отново е първа политическа сила! Смешници! 75% имали ........ Смешници! Народът продължава да харесва Бойко Велики, колкото и невероятно да е това! Номерът с "изчегъртването" не мина! ;) ;)

 6. Becko
  #10

  В този случай няма никакво място за спорове - "Топлофикация София" е обект със стратегическа важност и ще продължи да работи дори с нарушени екостандарти. Усилията трябва да се насочат в две посоки: разследване/и наказване/ на виновните длъжностни лица и пакет от оптимални действия за спешна и ефективна екологизация на дружеството...

 7. .text
  #9

  работа, работа, работа? Ред в хаоса? Пачки в чекмеджето? Каскет на кубето?

 8. Любо от Далеч
  #8

  Чалгаря стана мутра, но БЪЛГАРИТЕ ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМЕ !!!!

 9. Solar Power
  #7

  Ами просто я спрете. Какво толкова ?!?!? В 80% от страната няма топлофикация. Нищо няма да им стане на сопите от София ако нямат топла вода. Ще ползват ток както ние правим в Княжеството :)

 10. обикновен
  #6

  Вместо да подари на Газпром 3 милиарда български пари, тулупът Борисов можеше да обърни внимание на Топлофикация. Да не говорим, че и придворната му Фандъкова му беше подръка, а и носи пълна отговорност за тровенето на софиянци! Съд за Борисов и безотговорните гербаджии, които 12 години пълнеха чекмеджета, но не свършиха нищо! Срам за чалгаджиите на Трифонов, които се нареждат до гербаджийте в замърсяването!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.