ИТН иска премахване на партийните квоти в ЦИК

ИТН иска премахване на партийните квоти в ЦИК

Партията на шоумена Слави Трифонов "Има такъв народ" предложи да бъдат премахнати партийните квоти в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Това се разбра по време на започналите във вторник преговори за правителство между "Продължаваме промяната" (ПП), БСП, ИТН и "Демократична България" на тема правосъдие. Разговорите са част дискусиите по 18 секторни политики, организирани от първата политическа сила ПП с потенциалните ѝ коалиционни партньори за управление на страната.

"Отново се изправяме пред проблема с Централната избирателна комисия, с това несъответствие на състава ѝ с вече новата ситуация в парламента. Мисля, че е време да направим вече ЦИК деполитизирана, абсолютно независима и да махнем тези партийни квоти, да я редуцираме до 7-9 членове", каза Митева, която бе председател на последните два парламента и се очаква да заеме същия пост в 47-то Народно събрание.

В момента по закон ЦИК се състои от 15 членове, които се предлагат от парламентарно представените формации и се назначават с указ на президента. При определянето на членовете се запазва съотношението между партиите. Любопитното е, че тези поправки в Изборния кодекс (ИК) бяха предложени именно от ИТН през април. Преди това ЦИК се състоеше от 20 души, отново назначени на квотен принцип, но от парламента.

Сегашният състав на комисията беше сформиран през месец май тази година. Тогава ГЕРБ получи 4 места, ИТН и БСП по три, "Демократична България" и ДПС по две, а "Изправи се! Мутри вън" – едно.

Председател на комисията е Камелия Нейкова, която беше предложена именно от ИТН

По време на дискусията на тема правосъдие Митева каза още, че трябва да бъде обсъдено и финансирането на политическите партии. В момента партиите, получили над 1% на последния парламентарния вот и коалициите с над 4 на сто подкрепа, получават субсидия от 6 лева на действителен глас, но имат и възможност и да бъдат финансирани от бизнеса.

Инициативата за неограничено финансиране на партиите от бизнеса по "американски модел" принадлежи на депутата от ДПС Делян Пеевски и бе приета от ГЕРБ през лятото на 2019 г. Тогава обаче, макар и за кратко, субсидиите на партиите бяха намалени на 1 лев на действителен глас и именно това беше аргумента за въвеждането на безлимитно финансиране от частния сектор.

Преди тези изменения партиите получаваха държавна субсидия от 11 лева на глас. Те обаче не можеха да се финансират от юридически лица и от еднолични търговци, не можеха и да получават движими и недвижими вещи за безвъзмездно ползване, както и безвъзмездни услуги под каквато и да е форма. Имаше възможност само за дарения от физически лица, но за една календарна година човек не можеше да дари повече от 10 000 лв. Такова беше положението от 2009 до 2019 г.

Във вторник Ива Митева посочи, че въвеждането на изцяло мажоритарна избирателна система, за каквато Слави Трифонов и сценаристите му се борят от пет години, няма да е червена линия. "Но резултатите от изборите показват, че имаме вече проблем със системата и трябва сериозно да направим анализ защо хората са толкова отчуждени от изборите и политиката", коментира Митева.

Въвеждането на изцяло мажоритарен вот за избор на депутати е основна кауза на партия "Има такъв народ", чийто основател Слави Трифонов и сценаристите му инициираха и национален референдум с такъв въпрос още през 2016 г. Повечето партии обаче са против подобна радикална промяна на избирателната система, тъй като тя крие много рискове.

Преди няколко месеца Митева стана "доктор" с дисертация за въвеждането на смесена избирателна система. С научното си изследване тя е установила, че въвеждането на чиста мажоритарна система, за каквато настоява ИТН и за която на национален референдум през 2016 г. гласуваха 2 509 955 български граждани, "създава неравновесие между подадените гласове и получените мандати".

Споделяне

Още от България