ИТН може да излъчи правителство само с БСП, Борисов вади ГЕРБ от залата

ИТН може да излъчи правителство само с БСП, Борисов вади ГЕРБ от залата

"Има такъв народ" може да излъчи правителство само с гласовете на БСП, ако ГЕРБ излезе от залата. Това стана ясно в събота от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в събота.

По думите му ГЕРБ няма да участва в преговорите за съставяне на кабинет и е забранил на партията си да контактува с тези, които ще правят правителство.

"Ако трябва, даже ние ще излезем от залата, за да намалим кворума и да си изберат правителство и да си понесат отговорността", каза лидерът на ГЕРБ от Котел.

"(Президентът) Радев създаде етническа война в политическите партии и няма излизане от това. Единственият шанс, който виждм, е Слави да ги озапти другите, той е авторитарен и има мисъл, (може) да излезе и да им каже: Вижте, я се стегнете да управляваме… един-два мандата", обясни Борисов

"Решението е Слави да ги събере, да го закове и да вървим по някакъв начин напред. При трети избори ще бъде по-невъзможно да се състави правителство от сега. Между тях вече има недоверие и голяма омраза помежду им. Да си понесат отговорност за тази омраза, която посяха и да направят правителство. Единственият виновник за това положение е Румен Радев", допълни той.

По думите му кандидатът за премиер на ИТН Пламен Николов е симпатичен и ерудиран, но на този етап няма да има самочувствие да взима решения.

"По-добре Слави да започне (като премиер) за 6 месеца и после да му даде властта, защото хората му имат доверие на него. В държавата цари хаос и безредие. По мое време имаше ред и винаги имаше отговорен. За хубаво и за лошо винаги беше отговорен Бойко. Сега Слави трябва да си поеме отговорността", обясни Борисов.

Без служебни министри в кабинета

"Има такъв народ" ще включи в своя проект за правителство само собствени номинации за министри. В кабинета няма да попаднат служебни министри или предложения на БСП, "Демократична България" и "Изправи се БГ". Това обяви депутатът от ИТН Филип Станев в събота пред БНТ.

Преди няколко дни ДПС също обяви, че няма да подкрепи кабинет на ИТН, в който има министри от служебното правителство. Така партията на Слави изпълнява условието на ДПС.

Кандидатите за министри ще бъдат оповестени публично, когато правителството бъде внесено за одобрение в парламента. Филип Станев не уточни дали БСП, ДБ и ИБГНИ ще бъдат предварително уведомени за имената на министрите. И трите партии обаче настояват да знаят личностите, които ще осъществяват политиките, по които има съгласие.

Коментарът по темата на конституционалиста доц. Наталия Киселова разкрива, че ИТН не са особено подготвени за законовите процедури, които трябва да следват,

Киселова напомня за тълкувателно решение на Конституционния съд от 1992 година. В него се казва, че проучвателният мандат е приключил успешно, когато кандидатът за премиер представи пред президента състав на правителство.

Очаква се следващата седмица номинираният за премиер Пламен Николов да обсъди с тях приоритетите на правителството си. Филип Станев каза, че в кабинета на ИТН ще влязат някои от номинираните за министри в първото предложено правителство скандидат за премиер Николай Василев.

Няма да ни посрами в ЕС

"Пламен Николов е изключително образован. Ако стане министър-председател, няма да берем срам в ЕС", обясни на свой ред лидерът на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов пред Нова тв в събота

"Човекът е изключителен специалист. Той е комуникативен, човешкият термин е "разбран човек", с него може да се води диалог.", допълни Йорданов.

Лидерът на групата на ИТН казва, че техният кандидат за премиер е бил в реалния бизнес, рискувал е собствените си пари за развитието на фирма, поемал е отговорност за големи проекти.

"С Пламен Николов работим от три години и половина. След референдума проведохме събеседване с хора (кастинг за политици - б.р.), които са с качества имат желание да дадат каквото могат за промяната на страната. Беше публично, излъчвахме го в интернет, просто колегите журналисти и политици не гледат в перспектива. Там се появиха много качествени хора, с които работим", каза още Йорданов.

По думите му няма политик, който да е "дошъл" с натрупан политически опит.

Има морал

"В политиката трябва да влязат морални хора, с качества, които да разбират от материята, в която ги хвърляме. Грубо казано, имаме фирма, с ръководство по отдели. Всеки един български гражданин, по конституция, може да изпълнява тази длъжност, стига да има висше образование и хората да му гласуват доверие", смята още депутатът от ИТН.

Тошко Йорданов отговори и на въпроси за финансовия министър в служебното правителство Асен Василев. Той обясни, че Василев се е появил като "фойерверк", изглеждал е добре. Общественото мнение също е изиграло ключова роля за "Има такъв народ", за го поканят в служебния кабинет заедно с Кирил Петков и Николай Денков.

По последвалата проверка е променила мнението на ИТН. Става дума за обвинения на ИТН към Асен Василев, че преди повече от 10 години е откраднал интелектуалната собственост на фирмата за продажба на самолетни билети "Лесно.ком". Василев отрича и казва, че е спечелил делото по този казус пред съд в Ню Йорк.

"Ние поехме своята отговорност и втори път не сме го предлагали, след като разбрахме какво се е случило. Този, който го е предложил преди това (президентът), дали го е проверил? Василев за втори път е в служебно правителство. Вина ли е, че сме го номинирали? Вина щяхме да имаме, ако го направим министър, когато знаем това за него. Човекът има бизнес минало, което не е добро", каза Йорданов.

Без извинения

Тошко Йорданов посочи, че няма да се извини на Асен Василев, тъй като е съобщил само факти. Според Йорданов служебният финансов министър лъже, защото е имало съдебна експертиза в Лондон, след която той е предложил извънсъдебно споразумение.

Асен Василев поиска извинение от Йорданов. Финансовият министър допълни, че вижда в позицията на ИТН "дългата ръка на ДПС".

Илиев не беше вариант

Тошко Йорданов коментира и информациите, че от партията са сменили името за кандидат-премиер в последните минути и първоначално са смятали да предложат Петър Илиев, който беше кандидат за правосъден министър в първия проектокабинет.

"Това тръгна от Николай Хаджигенов. На срещата ни с "Изправи се БГ! Ние идваме!" обсъждахме кои имена те не биха подкрепили и поради какви причини. С Петър Илиев работим от референдума насам, той е прекрасен юрист. Хората, които са в нашия екип, ги защитаваме, особено ако им "скачат" с глупости. Няма да ви кажа какъв ще става Петър Илиев в кабинета, това е работа на министър-председателя", коментира депутатът.

Пламен Николов не е участвал в разговорите с другите партии за правителство, освен в една среща за образованието, по информация на Mediapool от участници. Странно е ИТН да държи в изолация от преговорите човека, когото Слави твърди, че одобрили за премиер преди две седмици тоест на 15 юли.

Тошко Йорданов обвини "Демократична България" в саботиране на процеса, скачайки срещу евентуалния кабинет. Една от основните тези на "Демократична България" е, че не искат да виждат ДПС в бъдещото правителство.

"Христо Иванов е бил министър във второто правителство на Бойко Борисов. Как може този човек, който стана министър на Борисов, нарича го шефе, но преди това го нарече мутра във Фейсбук, да си позволява да пита защо някой друг е бил коалиционен партньор в друго правителство. Ако аршинът е еднакъв, ако обича, друг да зададе този въпрос. Къде при нас има ДПС? Поканихме на опознавателна политическа среща да си представим политиката всички, освен ГЕРБ. Те са с отвратителен знак и ДПС са с отвратителен знак, защото им бяха партньори. С ДПС ние експертни срещи не сме водили, няма и да водим разговори с тях. Това е очевадно", каза Йорданов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?